Latvia starter skiskyttersesongen med 12. plass, seier til Norge – Vintersport – Sportacentrs.com

Før konkurransen

25 lag deltok på mixed pairs-stafetten, hvor hvert landslag er representert med en kvinne og en mann (i dag kl. 15.35 starter mixed-stafetten, hvor hvert lag består av fire medlemmer). Baiba Bendika og Andrejs Rastorgujevs i det latviske laget, noe som fikk bookmakerne til å respektere sjansene våre, og mente at en plassering nederst på topp ti var ganske realistisk. Hovedfavorittene var Østerrike og Tyskland, bestående av henholdsvis Lisa Theresa Hauser og Simon Eder (vinnere av forrige sesongs første konkurranse i denne disiplinen), samt Franciska Hillebrand og Eric Lesser. Også blant favorittene er Norge (Thekla Brūna Lee og Laš Hegle Birkelan) og Frankrike (Anaisa Chevalier og Antonén Gigon). Flere landslag reddet sine sterkeste lag til den klassiske mixstafetten.

konkurranse

I den første skytingen brukte Chevalier to reservepatroner, men dette ga kun 13 sekunders underskudd og alle favorittene var nærme. Godt skudd for Bendika (5/5) og høy åttendeplass på den tiden. Baiba ankom ledende gruppeskyting fra stående posisjon, men langskuddet og tre brukte patroner falt Latvia til 14. plass med et underskudd på 40 sekunder. Anastasija Merkushina satte Ukraina i ledelsen, mens Chevalier allerede ble viseleder, mens Østerrike var minst favoritt, med Hauser på +18 sekunder med 5/8-skyting.

Rastorgujev skjøt 5/6 fra liggende, men underskuddet økte litt mer, for alle foran skjøt med ekstrem presisjon. Feil i settskudd begynte imidlertid å dukke opp og Frankrike fikk en strafferunde i Gigon, og falt til 10. plass (+29 sekunder). Birkelan, Artem Tishchenko og Lesser aka Norge, Ukraina og Tyskland utgjorde TOP3, men Rastorguyev skjøt 5/6 igjen, denne gangen bommet han på det siste av sine fem første skudd. 13. plassering for Latvia og +52 sekunder fra toppen.

Bendika stengte også fem mål liggende med seks skudd og Latvia fortsatte å være på 13. plass, ti borte, men nærme på 11. plass. På den femte banen forbedret Hauser og Chevalier situasjonen til Østerrike og Frankrike (de plasserer seg rett bak de tre beste), men TOP3 er fortsatt representert av de samme landene: Bruna Lee, Merkushin og Hildebrand. Etter settskuddene ble situasjonen bare mer spent: TOP4-lagene i Norge, Ukraina, Østerrike og Tyskland var syv sekunder fra hverandre, Frankrike +16,6 sekunder. Bendika ble også rangert 5/6 på rangeringen, og Latvia steg til 11. plass: Rastorgujevs startet 23 sekunder bak Canada, eiere av 10. plassering, samt Russland og Japan.

I det syvende skuddet bommet Lesser og fikk en straffe, og Tyskland falt ut av vinnerne. Imidlertid var det tre sekunder mellom Eder, Tishchenko og Birkelan, Gigon +14 sekunder. Rastorgujev brukte alle de tre reservepatronene og sa farvel til håpet om TOP10 – på den tiden 12. plassering med håp om å gjenvinne 11. plassen fra Polen, som hadde gått forbi Polen.

I siste skyting i Gigon mislyktes forfølgelsen (feil), men lederen ble Birkelan, som i likhet med de to nærmeste konkurrentene brukte en reservepatron, men gjorde alt raskere. Nordmannen har et overtak på 7,6 sekunder på Eder, ukraineren Tishchenko er bak østerrikeren. På vei til skuddvekslingen tok Rastorgujev seg forbi polakken, som senere også tjente en rundestraff. Andrej skjøt 5/6, men klarte ikke å sikre 11. plass – Rastorgujev ble forbigått på siste runde av Jakov Faks, en slovensk kroat, som startet den siste runden 11 sekunder senere.

Birkelan forsvarte seg overbevisende for Norge seier, andreplass for Østerrikemen tredjeplass på pallen for Ukraina. for Latvia 12. plass. Den niende beste tiden for Latvia på ski, men mye tid gikk tapt på skytebanen, hvor tiden ble 17. Bendika skilte seg ut individuelt på en av etappene, med sjette beste tid sammenlagt på tredje etappe (eller hennes andre løp).