Latviske fotballspillere taper overbevisende for tyrkere i EM-kvalifiseringskamp / artikkel

I undergruppe D-kampen tapte latviere 0:4 mot Tyrkia. Cenks Tosun scoret to ganger for vinnerne, mens Yunus Akgin og Kerem Aktirolu scoret en gang.

Etter mindre enn åtte minutters spill headet Eduards Daškėvičs aktivt mot det tyrkiske målet og fikk et hjørnespark, som Roberts Savalnieks gikk for å ta. Etter innlegget hans klarte ikke latvierne å treffe målet.

I det 18. minutt fikk Salihs Ezdzhans gult kort mot Roberta Uldrikis. Kort tid etter befant Latvia seg i en standardsituasjon, men Savalniekas pasning foran eget mål ble snappet opp av tyrkiske spillere som raskt sparket ballen vekk fra mål.

Latvia klarte ikke å beskytte målet i det 21. minutt da Yunus Aggins slo Robert Ozola fra kloss hold, men etter at dommerne så videoreprisen, ble ryggen reparert og målet ble nektet.

Ved pause klarte Tyrkia å legge mer press på det latviske målet, der Ozols vellykket tok ballen. På den annen side, i det 35. minutt, fikk tyrkerne et hjørnespark, hvoretter ballen traff tverrliggeren til det latviske målet.

På slutten av første omgang fikk tyrkerne ytterligere tre cornere i løpet av få minutter, men latvierne spilte forsvar, og hindret Tyrkia i å score. Like etterpå løp Uldriķis på kontring, men klarte ikke å komme forbi forsvarsspilleren og holde ballen.

I starten av andre omgang, mindre enn fire minutter etter å ha kommet inn på banen, fikk Edvards Emsis gult kort, og kort tid etter hadde han også en god scoringssjanse, men skuddet hans gikk forbi det tyrkiske målet.

I det 51. minutt fikk Ozols nok et gult kort for forsinkelse, men fem minutter senere fikk Daškėvičs den «gule lappen».

Tyrkerne tok ledelsen i det 58. minutt, da Akgin sendte ballen i mål voktet av Ozola med et sterkt skudd fra luften.

Etter det sluppede målet erstattet Raimonds Krollis Daškėvičs, som kunne ha scoret et mål noen minutter senere, men slo ballen over mål. Etter et hjørnespark mot det tyrkiske målet kranglet spillere fra begge lag og Tober fikk gult kort, mens Kerem Aktirolu og Abdilkerim Bardakczi fikk gult kort for det tyrkiske landslaget.

Mens dommeren avklarte hvilke spillere som skulle få gult, ble Daniel Balodi truffet i ansiktet av en gjenstand, kanskje kastet av fansen.

I det 67. minutt ble Uldrikis sitt skudd blokkert av den tyrkiske keeperen, og hindret Latvia i å utligne, men i det 77. minutt traff ballen som ble slått av Jānis Ikaunieks i tverrliggeren.

Tyrkerne doblet ledelsen i det 83. minutt, da Dženks Tosuns headet inn det latviske målet etter en diagonal pasning, men Aktirola scoret det tredje målet på kontringen.

I det andre minuttet av overtid utnyttet tyrkerne en offensiv feil fra Latvia og scoret enda et mål, med Tosun presis.

I denne kampen kunne ikke Latvia få hjelp av Mārcis Ošs, som fikk rødt kort i kampen mot Armenia, men kapteinen på det latviske landslaget, Kristers Tobers, kom tilbake til laget.

I en annen gruppe D-kamp slo Wales Kroatia 2-1 (0-0) hjemme.

Tyrkia er leder av undergruppe D med 16 poeng på syv kamper, fulgt av Wales og Kroatia med ti poeng på seks kamper, Armenia med syv poeng og Latvia med tre poeng på syv kamper.

Latvia ligger på 136. plass på FIFA-rankingen, mens Tyrkia er på 42. plass.

I starten av uttakssyklusen tapte Latvia 0:1 borte mot Wales i vår, tapte 2:3 hjemme for det tyrkiske landslaget og 1:2 for Armenia om sommeren, og tapte 0:5 borte mot Kroatia i september og 0:2 mot Wales hjemme. Latverne slo Armenia 2-0 hjemme torsdag.

Tyrkia åpnet kvalifiseringen med en 2-1-seier over Armenia før de tapte 2-0 for Kroatia. Deretter vant tyrkerne 3:2 over Latvia og slo Wales 2:0, uavgjort med Armenia (1:1) og vant 1:0 over Kroatia.

Vinnerne av de to første plassene i de ti gruppene går inn i sluttfasen, mens tre andre deltakere i sluttfasen avgjøres i mars 2024 i «play-off»-kampene i serie A, B og C i Nations League.

EM vil finne sted i ti tyske byer fra 14. juni til 14. juli 2024.