Dr. Jachimowicz: Det er veldig viktig å forstå en kvinne i krise

– Til livets forsvar er det svært viktig å respektere og forstå en kvinne som er i krise og som vurderer abort – understreker Dr. Katarzyna Jachimowicz, en polsk lege som jobber i Norge. Dr. Jachimowicz ble sagt opp fra jobben på grunn av samvittighetsklausulen, men klarte å vinne rettssaken, som bekreftet retten til å anvende denne klausulen i Norge. I dag mottok den polske legen Totus Tuus-prisen i kategorien «Fremming av menneskeverdet». Dzieło Noego Tysiąclecia-stiftelsen hedret henne for vitnesbyrdet om forsvaret av livet fra unnfangelse til naturlig død og retten til en samvittighetsklausul.

Maria Czerska (KAI): Hva er denne prisen for deg?

– En overraskelse og en glede over at handlingene mine har blitt lagt merke til og satt pris på. Fremfor alt behandler jeg det imidlertid som en anerkjennelse for alle mennesker som har vært eller er i en lignende situasjon som min, det vil si har mistet jobben eller har hatt problemer på jobben på grunn av bruken av samvittighetsklausulen. Dette gjelder spesielt leger og annet medisinsk fagpersonell.

KAI: Du har fått sparken fra jobben din. Du har imidlertid bestemt deg for å håndheve rettighetene dine i retten. Hvorfor slapp ikke damen taket?

– Jeg kunne sagt opp selv. Dette gjorde mine to norske legekolleger. Imidlertid hadde jeg en dyp følelse av urettferdigheten i denne situasjonen. Jeg tenkte med meg selv at hvis jeg uansett skulle miste jobben, er det i hvert fall klart at de sparker meg, at det norske systemet er så intolerant at det ikke tillater samvittighetsklausulen. Jeg var også klar over at situasjonen hvor arbeidstakeren blir oppsagt ikke stenger for en eventuell forfølgelse av sine rettigheter i retten, selv om jeg på det tidspunktet ikke hadde noe bak meg: ingen tilknytning, ingen utsikter til hjelp, ingen støtte.

Jeg tok ferie, jeg byttet jobb, jeg ventet, jeg ba. Etter 9 måneder ble jeg kontaktet av medlemmer av Kristelig Legeforening i Norge. De sa at de ville hjelpe meg hvis jeg ville hevde rettighetene mine, for det er også business. De trenger samvittighetsklausulen.

Jeg er overbevist om at det er en sjanse for at leger som meg kan jobbe. I hele Skandinavia er det en svært liten prosentandel. I 2015 ble samvittighetsklausulen brukt av kun 16 personer. Jeg hadde også følelsen av at vi kristne kastet oss ut steg for steg, millimeter for millimeter. Hvis det ikke finnes kristne leger, hva vil skje med pasientene som ønsker slike leger?

Takket være at vi endelig klarte å vinne i retten, fikk også den unge legen, en praktikant, muligheten til å gjøre praksis. Saken hans gikk hånd i hånd. Dersom samvittighetsfulle overvektige leger ikke fikk gå i lære i Norge, ville de vært helt utestengt fra yrket.

KAI: Hvordan nå mennesker med et budskap om verdien av livet i en situasjon hvor mange mennesker er lukket for det?

– Selv om jeg er lege, har jeg ingen ferdige resepter. Jeg tror respekt for menneskelig frihet er veldig viktig. Jeg mener ikke valgretten i den forstand at tilhengere av retten til abort snakker om den. Abort er drap, det er å ta noens liv. Det jeg mener er at Gud har gitt oss frihet og vi kan bruke den friheten, på godt og vondt. Til syvende og sist er det ikke opp til meg å dømme. Det ville vært fint om alle kunne ta de riktige valgene, i harmoni med det kristne menneskesyn. Men, for å virkelig møte en person som er i krise, kan man ikke si «dette må du gjøre» eller «dette må du ikke gjøre». Det er veldig nødvendig å åpne opp for hele situasjonens menneskelige kontekst. Hvis et barn skal leve, må en kvinne ha psykologisk og juridisk hjelp. Det er viktig å møte mennesker, ikke å dømme. Min erfaring viser at denne tilnærmingen svært ofte fører til at en kvinne velger livet til et barn.

Dette er imidlertid ikke alltid tilfelle. Og her kommer temaet for samvittighetsklausulen, min frihet og mine grenser. Min klausul handlet om å skrive utsettelse for abort og be om aborttiltak. Jeg ville ikke gjøre det. Frem til et visst punkt fulgte jeg pasientene i utvalget deres, men på et visst tidspunkt sa jeg: vennen min vil skrive henvisningen. Det var også et tydelig signal til pasientene om at jeg ikke var med. Dette ble tatt med forståelse. Det skjedde en gang jeg var alene på klinikken. Jeg begynte å skrive en henvisning. Følelsesmessig klarte jeg det ikke. Jeg beklaget at jeg ikke kunne gjøre dette. Det var min deltakergrense. Det er dette samvittighetsklausulen handler om. Jeg vil at valgene mine også skal respekteres, fordi de er viktige for meg. De vitner om min integritet.

Også som fastlege har jeg snakket med mange pasienter før og etter abort. De kom til meg for et intervju, selv om de visste at jeg var «for livet». Jeg oppsøkte dem med stor forsiktighet. Mine helt klare overbevisninger har ikke redusert min medfølelse for dem, faktisk har den kanskje vært enda større. I forbindelse med aborten bærer pasienten en belastning. Jeg trenger kjærlighet, omsorg, heving. Jeg fikk også en unik mulighet til å følge noen av dem i helingsprosessen av et abortsår. Overbevis, snakk, akkompagner. Ikke døm, ikke moraliser.

KAI: Hvordan vurderer du tilstanden i debatten om ufødtes rett til liv?

– Det er forskjellig i alle land. I Norge gjelder for eksempel retten til abort på forespørsel frem til 12. svangerskapsuke. I Polen er loven mer restriktiv. Jeg tror det viktigste i alt dette er å snakke om når livet begynner og stole på vitenskapelig bevis for det. Etter hvert som denne bevisstheten vokser, blir diskusjonen mer innholdsrik. Hvis en skapning like etter unnfangelsen har nytt og unikt genetisk materiale, er det faktisk et menneske. Det er konseptet som introduserer en ny kvalitet. Alt som følger er en fortsettelse av utviklingen. Både etter og før slutten av disse mytiske 12 ukene er mennesket menneske og har samme verdi.

Forsvaret av livet er ikke et spørsmål om det katolske verdensbildet. Ikke bare. Visse biologiske fakta er utvetydige, og i dette rommet viser det seg at mennesker med ulike trosretninger og religioner, men også helt ikke-religiøse mennesker, ofte snakker med én stemme.

I Norge har jeg, til tross for at det er et veldig sekularisert land, møtt mennesker som har akkurat samme ståsted som meg. Jeg har møtt kristne fra andre trosretninger som tenker likt. Min erfaring med økumenikk i forhold til livets forsvar og samvittighetsparagrafen har vært ekstremt positiv. Som en del av Christian Medici Association støttet alle meg, og ble med i alle divisjoner. Jeg ble også støttet av folk som ikke var relatert til noen religion, inkl. president i familielegeordenen, som i mitt tilfelle var et vitne og hvis stemme viste seg å være svært viktig i spørsmålet om samvittighetsklausulen. Det hele er veldig oppmuntrende og håpefullt. Jeg fikk også mye hjelp i Polen, for eksempel var Senter for liv og familie involvert i en innsamlingsaksjon for prosessen, Guest

Søndag offentliggjorde han saken i media. Alt hadde ikke endt vellykket hvis det ikke hadde vært for mange mennesker og mange institusjoner, og fremfor alt – hvis det ikke hadde vært for min advokat, Håkon Bleken. Han har gjort en fantastisk jobb, ikke bare som advokat, men også fordi han selv er med på å forsvare livsfaget.

***

Katarzyna Jachimowicz, f. I 1968 studerte hun i Białystok, hvor hun spesialiserte seg i familiemedisin og startet sin første familielegepraksis. I 2008 flyttet hun til Norge, hvor hun spesialiserte seg på nytt i allmennmedisin og jobbet som fastlege frem til 2015. Hun ble deretter sagt opp fra jobben på grunn av samvittighetsnektingsklausulen. I 2020 oppnådde han spesialiseringen i psykiatri. Han jobber for tiden på en psykiatrisk klinikk i Kongsberg.

Etter oppsigelsen ba Katarzyna Jachimowicz om rettighetene hennes i retten. Til tross for tapet i første grad, vant han saken i andre grads lagmannsrett. Arbeidsgiver anket til Høyesterett, som opprettholdt denne kjennelsen i 2017.

Katarzyna Jachimowicz er gift og har to voksne barn: en datter og en sønn.

Kjære leser,
vi er glade for at du besøker portalen vår. Vi er her for deg!
Hver dag publiserer vi den viktigste informasjonen om kirkens liv i Polen og i verden. Men uten din hjelp vil denne oppgaven bli stadig vanskeligere.
Derfor spør vi deg støtte for eKAI.pl-portalen via Patronite-nettstedet.
Takket være deg vil vi være i stand til å oppfylle vårt oppdrag. Finne ut mer her.

Osgar Glaziere

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.