Spydkaster Mūze-Sirmā gjenvinner latvisk mestertittel, den første til å fullføre OL-kvalifiseringen / Artikkel

(integrert med ord av Līnas Mūze-Sirmās og Walter Kreiš)
Det høyeste resultatet på den første dagen av mesterskapet, ifølge rangeringen til International Athletics Union («World Athletics»), ble oppnådd av Valters Kreiš i stavsprangkonkurransen, som brøt den latviske rekorden under 23 år. Den har 1171 poeng og Muse – 1167 poeng.

I sitt andre forsøk kastet Mūze-Sirmā spydet en avstand på 64,78 meter, eller 98 centimeter over verdensmesterskapsstandarden, og kvalifiserte seg offisielt til masterkonkurransen, som hun også ville kvalifisere seg til etter rangering. Den oppfylte også Paris-OL-standarden, som er 64 meter.

Det er det tredje beste resultatet i karrieren.

Før denne helgen hadde kun tre spydkastere kastet over 64,78 meter denne sesongen.

I første forsøk kastet Mūze-Sirmā spydet på en avstand på 60,33 meter, men etter det andre kastet fortsatte han ikke konkurransen og ble senere Latvias mester. Anete Kociņa vant sølv med et kast på 61,10 meter, og Madara Palameika vant bronse med et kast på 55,31 meter.

Mūze-Sirmā sa i et intervju på latvisk fjernsyn etter seieren at han følte seg trygg på seg selv i starten av oppvarmingen.

«Jeg visste at hvis jeg traff den godt, kunne jeg nå den standarden også,» sa Mūze-Sirmā.

Rolands Strobinder vant spydkast for menn med et kast på 81,14 meter, Gatis Čakšs ble nummer to med 79,22 meter, og Jānis Svens Griva ble nummer tre med 74,71 meter. Etter å ha reddet seg til verdensmesterskapet, startet ikke Patriks Gailums, da han er i ferd med å komme seg etter en skade.

Den 19 år gamle Kreišs vant stavspranget med en ny latvisk U-23-rekord: 5,65 meter, noe som forbedret resultatet oppnådd av Aleksandra Obižaev i 1981 med tre centimeter.

I et intervju på latvisk fjernsyn sa Kreiš at i sommer kunne han til og med nå 5,70 meter-merket og komme nær den nasjonale rekorden.

For kvinner oppnådde Paula Kļaviņa det beste resultatet i stavspranget med 3,66 meter.

På 1500 meter vant vert Agate Caune med en ny personlig rekord på fire minutter og 14,79 sekunder, hvor de grunnleggende disiplinene er lengre enn denne distansen. En mye mer intens kamp fant sted over samme distanse for herrene, der Nikita Bogdanov vant (3:51.69), og slo Krister Kudli med et halvt sekund.

På 400 meter sprint ble Gunta Vaičule mester med en målgang på 52,89 sekunder og Artūrs Pastors med et resultat på 48,33 sekunder. Cindy Bukša (11,76 sekunder) og Oskars Grava (10,38) var raskest i 100 meter sprintfinalen.

I et intervju på latvisk fjernsyn uttrykte Vaičule tillit til at han vil oppnå et bedre resultat i verdensmesterskapet. Sesongen viste seg å være en anspent sesong for Vaichule, som var ute etter å samle poeng på stillingen.

Igors Sokolovs vant nok en latvisk mesterskapstittel i spydkast med et kast på 56,71 meter, mens Anna Gulbe vant kvinnegullet med et kast på 50,69 meter. Jānis Sausais var ubeseiret i sprint på 110 meter hekk for menn med en målgang på 14,63 sekunder, mens Krista Sprude tok førsteplassen på 100 meter hekk for kvinner med tiden 14,03 sekunder.

På 3000 meter brattkjøring for menn kom Edgars Šumskis først (9:00.03), mens Anna Marija Petrakova vant kvinnekonkurransen (11:29.34). Ralfs Eduards Gauja vant førsteplassen i kule med et kast på 15,64 meter, og Gulbe vant andreplassen med et kast på 14,78 meter.

I lengdehopp for menn ble det beste resultatet oppnådd av Rihards Pūkis, som hoppet 6,90 meter, mens i kvinnenes lengdehopp forble Kitty Paula Melnbarde ubeseiret med en avstand på 6,26 meter.

Kvinnenes 4×100 meter stafett ble vunnet av «Arkadija»-utøverne Wendy Mauriņa, Daniela Lasmane, Laura ķirse og Yelizaveta Romanenko, som kom i mål på 47,65 sekunder. For menn var de første representantene for «Lāča Sports School» Emils Kristofers Jonass, Mikus Pētersons, Kārlis Romanovs og Grava som vant med en tid på 41,47 sekunder.

På de nasjonale mesterskapene lørdag og søndag konkurrerer Latvias beste friidrettsutøvere om mesterskapstitler i 39 forskjellige disipliner. For noen av Latvias beste idrettsutøvere er denne konkurransen siste mulighet til å oppfylle verdensmesterskapets kvalifiseringsstandarder.