Norske løpere oppnår historiske resultater i Diamond League-konkurransen i Oslo

Jakobs Ingebrigtsens | Foto: Thomas Windestam / Diamond League AG

Norges Jákobs Ingebrigcens satte ny europeisk rekord på 1500m på Diamond League-stevnet i Oslo torsdag, mens landsmannen Kašten Varholm løp 400m hekk i ny Diamond League-rekordfart.

Hans landsmann Jakobs Ingebrigtsens, som tidligere hadde satt ny verdensrekord i tomila i Paris, satte ny europeisk rekord på 1500m – tre minutter og 27,95 sekunder, som også er sesongens nye verdensrekord. På andreplass kom spansken Mahamed Katir (3:28.89), tredje amerikaneren Jared Nuguse med ny nordamerikansk rekord (3:29.02).

Diamond League-rekorden ble satt av Norges Kashtens Varholm, som fullførte 400m hekk på 46,52 sekunder, og satte også verdens raskeste løp for sesongen.

Diamond League-rekorden ble også brutt i kvinnenes 4×400 meter stafett, med det britiske laget til Keris Macaulay, Ama Pippi, Lavie Nielsen og Nicole Kendall som avsluttet på tre minutter og 28,38 sekunder.

Etiopiske Birke Hailom feiret suksess i mileløpet, og satte ny verdensrekord for U-20, konkurranserekord og verdensrekord på fire minutter og 17,13 sekunder.

Den heftigste kampen fant sted på 5 000 m, hvor kun en fotofinish avgjorde vinneren, da begge utøverne tok personlig rekord, konkurranserekord og verdensbeste på 12 min 41,73 denne sesongen. Den etiopiske løperen Yomif Kejelcha vant, mens ugandiske Jacob Kiplimo ble nummer to.

På 400m hekk oppnådde nederlandske Femke Bola ny konkurranserekord og sesongens beste resultat: 52,30 sekunder.

På distansen 3000 meter kunne kenyaneren Beatrice Chebeta gjøre det samme, som oppnådde ny personlig rekord på åtte minutter og 25,01 sekunder, som eneste kenyanske kvinne på pallen. Andre ble Liliana Kasaita Rengeruk (8:25.90), tredje – Margaret Chelimo Kipkemboi (8:26.14).

På 100m gikk verdens sesongbeste seier, samt konkurranserekorden på 10,75 sekunder, til den ivorianske sprinteren Marie-José Tallou. Andre med en personlig rekord på 10,92 sekunder var den bahamanske løperen Antonika Stracken, mens jamaicanske Cherika Jackson, de britiske utøverne Dina Esher-Smith og Darryl Neath også løp 11 sekunder raskere, og fullførte distansen to hundredeler av et sekund, raskere enn 11 sekunder.

Svensken Armands Duplantis vant i stavspranget, og kom over stangen satt til seks meter og én centimeter høy. Tre hopp til 6,12 meters høyde ble mislykket, men andreplassen ble vunnet av Kristofer Nilsen med 5,91 meter.

Venezuelanske Julimara Rojas vant trippelhoppet med et hopp på 14,91 meter, og etterlot cubanske Leyanis Perez Hernandez med en ny personlig rekord på 14,87 meter og Ukrainas Marina Beh-Romanchuk med 14,75 meter.

På 200-meteren vant amerikaneren Erijon Knighton med ny konkurranserekord på 19,77 meter, og på 400-meteren DĀRs Veid van Niekerk – 44,38 sekunder.

I lengdehopp vant sveitseren Zimon Ehammer med 8,32 meter, og slo amerikaneren Marky Dandy med 6 centimeter og grekeren Miltiadis Tentoglu med 11 centimeter.

Denne sesongen vil 15 runder av Diamond League finne sted, med finalen i midten av september i den amerikanske byen Eugene.