Mens politiet kolliderer med fansen i Sofia, uavgjort Ungarn mot Bulgaria, slår Slovakia Island og både Ungarn og Slovakia kvalifiserer seg til finalen i EM

I gruppe G-kampen spilte Ungarn 2:2 (1:1) med Bulgaria, begge lag avsluttet kampen med ti spillere. Kampen i Sofia ble spilt med tomme tribuner da vold hersket i byens gater mens fotballfans kolliderte med politiet.

Bulgarias dystre rekord – etter å ha mislyktes i å kvalifisere seg til en stor turnering på nesten to tiår – og ydmykende nederlag mot Albania og Litauen i oktober har gjort fans over hele landet sinte som har protestert mot nedgangen, skyldt på lagets funksjonærer, fotballforbund og krevd deres oppsigelser. De siste ukene har fansen ropt «Hold deg unna!» i det 18. minutt av hver mesterskapskamp, ​​adressert til presidenten for det bulgarske fotballforbundet, Borislav Mihailov, og hans assistenter, som har vært ved makten i 18 år. I frykt for uro, ba Mihailov UEFA om å beordre at kampen spilles bak lukkede dører. Opprørte fans utløste raseriet mot Mihailov og hevdet at det aldri hadde vært en annen sak i fotballhistorien hvor et lokalt fotballforbund frivillig hadde bedt om at en hjemmekamp skulle spilles bak lukkede dører. Besøkende ungarske fans deltok også i protestaksjonene, melder det statlige nyhetsbyrået BTA.

Martins Adams ga gjestene ledelsen i det 10. minutt, men 14 minutter senere utlignet Spass Delevs. I det 37. minutt forlot Valentins Antovs vertene i mindretall etter to gule kort, men i det 57. minutt svarte Milos Kerkezs i naturalier for gjestene.

I det 79. minutt satte Kirill Despodovs bulgarerne foran med en straffe, og straffet Atila Salaji for å ha brutt reglene mot seg selv.

Ungarerne fikk uavgjort og billett til sluttfasen av turneringen ved hjelp av hjemmelaget, da Alex Petkov headet i eget mål etter Dominik Soboslajis frispark i det sjuende minuttet av utligning.

Torsdag, i den andre gruppekampen, slo Montenegro Litauen 2:0 (1:0) hjemme.

Litauen tapte et mål i det tredje minuttet av begge omganger, da Edvin Kučas skilte seg ut tidlig i kampen, og i det 48. minutt – Stevan Jovetić.

Med 15 poeng på syv kamper sikret Ungarn plass i finaleturneringen, mens Serbia samlet 13 poeng. Montenegro har 11 poeng, Litauen seks poeng på åtte kamper og Bulgaria har tre poeng på sju kamper.

Slovakias spillere slo imidlertid Island 4:2 (2:1) i gruppe J-kampen og gikk også inn i sluttfasen av EM.

Det første målet ble scoret av islendingene, som før kampen fortsatt hadde en teoretisk sjanse til å vinne en billett til sluttfasen av turneringen, da Orri Ouskarsson scoret i det 17. minutt.

Hjemmelaget svarte med et «mål» fra Juraj Kuckas i det 30. minutt, en 11-metersstraff fra Ondrej Dudas i det 36. minutt, og gjorde 2:1 med et skudd som keeperen ikke klarte å avskjære i nedre venstre hjørne av døren.

Lukašas Haraslin scoret to mål i det 47. og 55. minutt. Andri Gudjonsen satte inn 2:4 i det 74. minutt.

Portugal slo imidlertid Liechtenstein borte 2:0 (0:0) først i andre omgang.

Cristiano Ronaldo åpnet scoringen i det 46. minutt, og traff høyre stolpe først, men etter en pasning fra Diogo Jota satte han ballen nederst i høyre hjørne av målet og scoret sitt 128. mål på 204 kamper for landslaget. I det 57. minutt scoret Juan Cancela 2:0.

I en annen kamp slo Luxembourg Bosnia-Hercegovina 4:1 (2:0) hjemme.

Matias Olesen scoret et mål for luxembourgerne, som opplever sin beste europa- og VM-kvalifiseringsturnering, i det 6. minutt, Jerson Rodriguez i det 30. minutt med straffe, og i det 55. minutt sendte Nihad Mujakic ballen Network. ditt mål.

I det fjerde minuttet av overtid klarte gjestene å trekke et mål tilbake, Renato Gojković headet ballen til venstre for målet etter et hjørnespark fra keeperområdet, men Rodrigues scoret sitt andre mål i kampen minuttet senere.

Etter ni runder er 27 poeng samlet av Portugal, 19 poeng av Slovakia, 14 av Luxembourg, ti av Island, ni av Bosnia-Hercegovina, men Liechtenstein har ingen poeng.

Georgiske fotballspillere gjorde en overraskelse, og spilte uavgjort 2:2 (1:0) mot Skottland i gruppe A torsdag.

Vertene holdt ledelsen i 70 minutter og tok ledelsen to ganger takket være presise skudd fra Hwicha Kvarachelia, men skottene utlignet gjennom Scott McTominays mål i det 49. minutt og Lorenz Shanklands i det tredje minuttet av pausetid.

I en annen gruppekamp slo spanjolene Kypros 3-1 (3-0) borte.

Lamin Jamals scoret i det 5. minutt, Mikel Ojarzabal i det 22. minutt og Joselu i det 28. minutt. I det 75. minutt scoret også hjemmelaget et mål, med Kostas Pilea i spissen.

I gruppe A, etter syv kamper, har Spania med 18 poeng og Skottland med 16 allerede sikret plassen i sluttfasen. Norge ligger på tredjeplass med ti poeng, Georgia har åtte poeng og Kypros har allerede avsluttet turneringen uten å ta poeng.

Aserbajdsjanske fotballspillere slo uventet Sverige 3:0 (2:0) i minoritetskampen i gruppe F torsdag i Baku.

Hjemmelaget tok ledelsen de første seks minuttene. I det tredje minuttet markerte Emin Mahmudov seg, og sendte ballen inn i midten av målet, men Renat Dadashov, som assisterte i det første målet, sørget for 2-0, og sendte ballen ned i høyre hjørne av målet.

I det 57. minutt holdt imidlertid vertene seg i mindretall, forsvarsspiller Bahlul Mustafazadas fikk rødt kort for tripping, men i det 89. minutt ble resultatet 3-0, da Mahmudov traff nederste venstre hjørne av målet med et skudd fra ca 60 meter.

I en annen kamp beseiret Østerrike Estland 2:0 (2:0) i Tallinn. Målet ble scoret av Konrads Laimers i det 26. minutt og av Filips Leinharts i det 40. minutt.

Østerrike og Belgia har allerede sikret seg plassene i finalerunden i gruppe F. Østerrike har 19 poeng på åtte kamper, Belgia har 17 poeng på sju kamper, Sverige og Aserbajdsjan har sju poeng hver og Estland har ett poeng.

Vinnerne av de to øverste plassene i de ti gruppene går videre til finalen, mens ytterligere tre finaledeltakere vil bli avgjort i mars 2024 i «play-off»-kampene i Nations League A, B og C. Liga.

EM vil finne sted i ti tyske byer fra 14. juni til 14. juli 2024.

I tillegg til Tyskland har Belgia, Frankrike, Portugal, Spania, Skottland, Tyrkia, Østerrike, England og Ungarn allerede sikret seg plass i siste runde.

Den nåværende europamesteren er Italia, som slo England i London-finalen på straffer i 2021.