Latvias herrelandslag er foran fire lag i verdensmesterskapet i skiskyting.

Andrei Rastorgujev | Foto: GEORG HOCHMUTH/APA/AFP)

Det latviske landslaget, bestående av Andrejas Rastorgujevs, Aleksandars Patrijukas, Edgars Misi og Gintas Lūsi, tok lørdag 18. plass på lagstafetten på 4×7,5 kilometer i skiskyting-VM i Oberhof, med Frankrike som feiret seier.

I vindbyger, som også påvirket medaljefavorittenes sjanser, ble Patrijuks tvunget til å måle to strafferunder i den første stående skytefasen, og ga stafettpinnen til Misem på sisteplass i konkurranselagene på 22 nasjoner. Mise målte også to runder med straffer etter settskuddet, men klarte å klatre opp til 21. plass, foran Moldova. I den tredje etappen brukte Rastorgujev en reservepatron i hver av skuddvekslingene og ga stafettpinnen til rookie Luci på 14. plass, mindre enn fire minutter bak lederen Tsjekkia. Lusis skjøt fem mål med åtte patroner mens han ble stående, og endte på 18. plass og tapte åtte minutter og 48 sekunder til de franske vinnerne.

I kampen om medaljer etter første etappe ledet Frankrike, som Antonin Gigona lyktes med med to reservepatroner, men Vetle Shostad Kristiansen ble tvunget til å bruke fem reservepatroner for nordmennene, og ga stafettpinnen til Tarje Be på tiendeplass mindre enn et minutt senere. Tsjekkerne tok andreplassen og sveitserne tok tredjeplassen.

Beh rykket opp til femteplass med en rundes straffe etter et settskudd, men var allerede mer enn ett minutt bak Tsjekkia. Andre ble Frankrike, tredje Sverige, som allerede hadde hatt en strafferunde på første etappe. Etter tredje etappe ledet Tsjekkia fortsatt, med 10,9 sekunder foran Frankrike, som Emilien Jaquelin fikk straffe for i settskuddet, og med 49,5 sekunder – Norge, som hadde nok en straffe i settskuddet, tillatt av Sturla Holm Lægreid.

I sluttfasen av straffekonkurransen ble Tsjekkia tvunget til å måle to strafferunder av Jonas Marecek, og befant seg mindre enn ett minutt bak lederne Frankrike og rangert bak Norge og Sverige. I det siste skuddet skjøt franske Kentin Fillon-Mayet feilfritt, og selv om Johannes Tingness Bé skjøt sine fem mål i fantastisk fart, klarte han ikke å lukke underskuddet med mindre enn 33 sekunder.

Frankrike, representert av Gigon, Fabien Claude, Jacqueline og Fillon-Mayet, med én strafferunde og ni reservepatroner brukt, ble verdensmestere i herrestafetten for tredje gang, og kom i mål på én time, 21 minutter og 48,8 sekunder. Norge, vinnere av forrige mesterskap, var 38,8 sekunder bak med to strafferunder og 14 reservepatroner, mens Sverige, andreplass i forrige mesterskap for to år siden, ble nummer tre med en strafferunde og 13 reservepatroner. Svenskene slo vinnerne med ett minutt og 39,9 sekunder. Fjerdeplassen ble tatt av Tsjekkia, femte av Tyskland, hvis skiskyttere målte fem strafferunder, og sjette av Sveits, som til og med hadde seks strafferunder. Sveits gjennomførte sammen med Ukraina og Kasakhstan seks strafferunder, mens 22 lag gjennomførte totalt 66 strafferunder. Bare Italia og Romania unngikk straffer, og endte på henholdsvis sjuende og åttende plass.

Denne sesongen konkurrerte Latvia i stafetten to ganger. I Rupolding, med samme komposisjon, bare Renārs Birkentāls i stedet for Lūš, tok Latvia 13. plass, men i Antholcs med Birkentāls tok de 18. plass. Seier ble oppnådd i alle sesongens fire verdenscupkonkurranser av det norske landslaget, men Tyskland var alltid blant de tre beste. Frankrike har nådd pallen tre ganger, Sverige én gang.

Latvia stiller ikke til start i 4×6 km stafett for kvinner, som starter klokken 16 på lørdag og sendes direkte av LTV7. Konkurransearrangører og lokale myndigheter møttes lørdag morgen klokken 08.30 for å sjekke om stafetten vil kunne finne sted i Oberhof på grunn av ugunstig værmelding.

I følge prognosene kan sterk vind med vindkast på opptil 85 kilometer i timen i banens skogkledde områder skape problemer for utøvere og tilskuere, men etter møtet ble det bestemt at konkurransen skulle fortsette. Verdensmesterskapet avsluttes søndag med fellesstartsdistanserenn. Etter verdensmesterskapet går den syvende etappen av verdenscupen i den tsjekkiske byen Nove Mesto i Moravia mellom februar og mars, mens finalen av de ti etappene i verdenscupen er berammet til midten av mars i Oslo.