Eiduks «Tour de Ski» fortsetter med 35. plass i jakten

I sprint freestyle-kvalifiseringen lørdag lå Eiduka på 32. plass, og kvalifiserte seg ikke til siste etappe og fikk ikke engang andre bonuser. Hun startet søndagens løp ett minutt og ti sekunder bak forrige turleder, sveitsiske Nadine Fendrich. Hun var midt blant de fire første i jakten og tilbakela ti kilometer i klassisk på 30 minutter og 2,0 sekunder, som ble nummer 36 og ga henne 81,27 poeng for International Ski Federation (FIS).

I en intens avslutning ble seieren feiret av norske Venga, som kom i mål på 28 minutter og 51,3 sekunder. Kerta Niskanen fra Finland var nede med fire tideler av et sekund, Frida Karlsson fra Sverige var ytterligere to tidels sekund, mens Norges Anne Hjersti Kalve var 1,3 sekunder bak de tre beste. Fendrich hadde det 31. raskeste tempoet på banen, noe som falt henne til niende.

Eiduka kom i mål to minutter og 20,7 sekunder bak Venga.

I den generelle klassen av runden har Venga, Niskanen og Karlsson nå samme tid, men er to sekunder bak Kalve. Eiduka ligger på 35. plass med en forsinkelse på henholdsvis to minutter og 21 sekunder.

Eiduka er fortsatt sammenlagtleder i aldersgruppen U23, foran sin nærmeste følger, Norges Helena Marie Fossesholm, med 84 poeng. Fossesholm er ikke blant turdeltakerne, men den neste påmeldte, Jasmin Kecher fra Finland, har 145 poeng mindre enn Eiduka. I den generelle klassifiseringen inntar Eiduka den tjuende posisjonen.

Eiduka er den eneste latviske representanten i denne sesongens «Tour de Ski»-konkurranse. Det er foreløpig ikke kjent om latvieren vil fullføre hele turneen.

Klebo, som vant spurten for menn, kom også først i mål i jakten, og fullførte distansen på 25 minutter 55,0 sekunder. Først etter fotofinishanalysen tapte andreplassvinneren, Klebos landsmann Paul Golberg, 10,2 sekunder til ham og italieneren Federico Pellegrino.

Klebo har 13 seire i «Tour de Ski», som er det samme som hans landsmann Peter Nurtug. Han er én seier unna å ta igjen rekordholderne: en annen norsk skiløper Tereza Juheug og polske Justina Kowalczyk, Eidukas tidligere trener.

De to første etappene av konkurransen, der skiløpere konkurrerte i sprint fristil og forfølgelse over den klassiske distansen ti kilometer på ski med fellesstart, fant sted i Vrystair, Sveits. Etter en dags pause er tredje og fjerde etappe planlagt på den tyske banen Oberstdorf, hvor skiløpere skal konkurrere i et ti kilometer lang løp i klassisk stil med individuell start og 20 kilometer fristil.

De tre siste etappene er planlagt på den italienske kretsen i Val di Fjemme. 6. januar blir det sprint i klassisk, etterfulgt av 15-kilometer i klassisk stil med fellesstart. På den syvende etappen skal skiløpere ha en distanse på ni kilometer i fristil med stigning til Mount Chermis.

I fjor konkurrerte både Raimo Vigants og Eiduka i denne serien, som en gang kom blant de 30 beste i fire etapper, men et år tidligere ble Eiduka den første kvinnelige skiløperen fra de baltiske statene som deltok i alle etapper av turen.

I forrige sesong ble nordmannen Johannes Klebo og russeren Natalija Nepryaeva mestere i «Tour de Ski».

Denne sesongen stilte Eiduka på verdenscupstopp i Ruka, Lillehammer og Davos. Han vant den høyeste plasseringen – 11. plass – i ti kilometer fristil på Lillehammer, og oppnådde også et karrierehøyt resultat i henhold til det internasjonale skiforbundet (FIS) poeng.

Sesongens verdensmesterskap er planlagt i månedsskiftet februar og mars i den slovenske byen Planačić.