Verdensmesterskapet i løypeorientering 2018 er avsluttet i Daugavpils

Stiorienterings-VM i Daugavpils endte med sølvmedaljen vunnet av det latviske laget i lagstafetten i den åpne gruppen. I en uke, fra 5. til 10. august 2018, var Daugavpils vertskap for idrettsutøvere fra 24 land.

Totalt ble det avholdt 3 løp på 4 dager. Den 6. august 2018, på territoriet til Daugavpils festning, fant TempO-konkurransen sted, hvor den 19 år gamle finske friidrettsutøveren Petteri Hakala vant 1. plass, Jan Furucz fra Slovakia og Lennart Wahlgren fra Sverige delte 2. og 3. plass. . Første og andre dag av konkurransen Presisjonsorientering (PreO) fant sted 7. og 9. august. Ola Jansson fra Sverige vant gull i den paralympiske gruppen PreO, Michael Johansson fra Sverige tok også 2. plass og Svein Jakobsen fra Norge tok 3. plass. I mellomtiden, i PreO åpen gruppe, vant Jan Furucz fra Slovakia 1. plass, Geir Myhr Oien fra Norge fikk sølvmedalje, og Antti Rusanen fra Finland fikk bronse.

Den mest etterlengtede dagen i mesterskapet var 10. august 2018, da lagstafettene fant sted. I den paralympiske gruppen vant det svenske laget (Inga Gunnarsson, Michael Johansson, Ola Jansson) 1. plass, det tsjekkiske laget (Pavel Dudik, Bohuslav Hulka, Jana Kostova) tok 2. plass, og det russiske laget (Dmitriy Dokuchaev, Nataliia Salakhova, Pavel Shmatov). Den største overraskelsen var lagstafetten i åpen runde. Gullet ble vunnet av det norske laget (Lars Jakob Waaler, Geir Myhr Oien, Sondre Ruud Braten), sølv – latvisk lag (Kristaps Mierlauks, Laura Elīza Lapiņa, Ilze Lapiņa), men bronsemedaljen gikk til det finske laget (Pinja Makinen, Sami Hyvonen, Antti Rusanen).

Som Ilze Lapiņa, representant for det latviske laget, innrømmer: «Siden alle de beste latviske løypeorienteringsspesialistene var involvert i organiseringen av mesterskapet, ble det latviske landslaget i den åpne gruppen denne gangen dannet mer med et øye for fremtiden, i stedet for å forvente utmerkede resultater allerede i år laget hadde ingen mesterskapserfaring, Laura og Kristaps er fortsatt unge, noe som ikke er uvanlig. Andre land nominerer også nye utøvere, spesielt i TempO-konkurranser. Stafettformatet var relativt uvanlig ved at lagmedlemmene ble tildelt totalt 30 sjekkpunkter i PreO-delen og deltakerne i den første fasen kunne velge hvilke 10 de skulle svare, henholdsvis den de ikke var sikre på, og etterlot de andre teammedlemmene i håp om å lykkes bedre med den spesifikke oppgaven. Det største psykologiske presset oppsto absolutt i den siste fasen ble kalt til den avgjørende delen TempO i omvendt rekkefølge sammenlignet med plassen de hadde i det øyeblikket, dessuten så alle de fremmøtte resultatet. Det var den høye spenningen som gjorde at flere lag mistet posisjoner etter første etappe og raste nedover rankingen. Men vi klarte også å håndtere det, og opprettholde vår tidligere posisjon.»

Arrangørene av mesterskapet uttrykker sin takknemlighet til det latviske orienteringsforbundet, Daugavpils bystyre, orienteringsklubben «Stiga», samarbeidspartnere for deres støtte til å organisere verdensmesterskapet. Takk også til de 100 frivillige som fulgte utøverne på banen under mesterskapet, bidro til organiseringen av sjekkpunktene og støttet arrangørene.

Resultatene fra alle konkurranser er tilgjengelig på mesterskapets nettside her: https://woc2018.lv/wtoc/

Taku-orientering eller Taku-O det er en slags orienteringssport knyttet til «lesing» av kartet og tolkningen av terrenget. Deltakerne besøker sjekkpunkter (KP-er) som ligger i området i en bestemt rekkefølge. Ved hjelp av kartet, ved hjelp av et kompass, velger deltakerne hvilke av de mange KP-skiltene i området som tilsvarer midten av sirkelen på kartet og beskrivelsen (legenden) av plasseringen til KP. Deltakerens beslutning registreres på resultatkortet. Terrenget er valgt på en slik måte at mindre mobile konkurrenter – folk som beveger seg i rullestol og folk som går sakte og med anstrengelse – enkelt kan gjennomføre distansen på maksimalt tildelt tid (kontrolltid).