«VEF Rīga» vinner tittelen som niende latvisk basketballmester i klubbhistorien / Artikkel

Kristers Zoriks scoret 20 poeng, som også gjorde 10 assist, men Alexander Madsen la til 17 poeng. Det mest produktive laget i Ventspils med 18 poeng i siste kamp var Larry Thomas. Zoriku ble anerkjent som den mest verdifulle spilleren i finalen.

«VEF Riga» mottar Europacupen

«VEF Rīga», etter en roligere start på kampen, i fortsettelsen av første kvarter, slo seg sammen i et mer koordinert angrep og tok en ledelse på syv poeng (25:18). På den annen side, etter en pause, kom folket i Ventspils seg og med en retur på 16:2 spilte ikke bare underskuddet, men styrket også ledelsen (34:27). Angrep «VEF Rīga» ble sittende fast i motstanderforsvaret, men hjemmelaget ble reddet fra enda mer trøbbel av Māris Gulbs» presisjon i trepoengsskuddet. BC «Ventspils» avslutter tiden med +10 (50:40).

BC «Ventspils» basketballspiller Artūrs Ausējs kalte god ballbevegelse og godt lagspill som en garanti for lagets suksess i første omgang. Han understreket at han ikke skulle miste fokus og skulle hindre motstanderne i å ta enkle poeng.

Samtale med Artūrs Ausējs og Anrijs Miškis

På sin side innrømmet «VEF Rīga»-spiller Anrijs Miška at hjemmelaget lot motstanderne få selvtillit i kampen. Han understreket at det viktigste for laget er å ta imot og at alt blir bra. Det viktigste vil være å gjøre færre feil i angrep og hindre motstandere i å ta enkle poeng, understreket Miška.

VEF-trener Rīga Jānis Gailītis var skuffet over lagets prestasjon og forlot rommet før pause.

I en spennende og til tider kaotisk kamp i tredje kvarter jaget «VEF Rīga» og mindre enn tre minutter før siste pause ledet Aleksandrs Madsens allerede vertene – 61:59. Før det siste kvartalet opprettholdt Ventspils minimal ledelse (68:67).

«Ventspils» var i stand til å øke ledelsen til 78:72 og to minutter før kampslutt ledet han med +7 (90:83). «VEF Rīga» nådde derimot en utligning i løpet av et minutt og Zoriks ga vertene ledelsen med et trepoengsskudd (93:91). Dommerne gjorde et teknisk notat til VEF-basketballspilleren Rīga Vitalijs Zotovs og 13 sekunder før sluttsignalet minimerte Ausējs Ventspils» ulempe, men resultatet endret seg ikke i siste sekund.

Samtale med Krister Zorik

Etter seieren sa Zoriks i et intervju på latvisk fjernsyn at laget led hele kampen, men var også fornøyd med seierspoenget for sesongen.

Samtale med Jānis Gailīte og Jānis Blūms

Champion-trener Gailitis var lettet etter seieren, men innrømmet at «VEF Rīga» viste seg å være et to-hastighets lag, som ikke alltid viser den beste prestasjonen.

Før kampen sa Gaiitis i et intervju på latvisk fjernsyn at laget må vise seriens beste prestasjon og det vil være viktig for spillerne på banen å ikke bukke under for ytterligere press. Gailitis beskrev Ventspils-laget som et tøft og kompromissløst lag som kan dra nytte av enhver mulighet de får.

Samtale med Gints Fogels og Jānis Gailīte før kampen

På sin side understreket BC «Ventspils»-trener Gints Fogels at det viktigste for laget hans vil være å vise spillet sitt og nyte basketball, samt ikke miste fokus i noen del av spillet.

Favoritten «VEF Riga» har allerede vunnet laurbærene til de latviske mesterne i knockout-turneringer, og har alltid slått «Ventspils» i finalen. «VEF Rīga» spilte i den siste gullserien for 12. gang på rad, i tillegg til å bli mester i 2020, da sluttspillet ikke fant sted på grunn av pandemien.

På sin side deltok BC «Ventspils» i kampen om gull for 21. gang. Innbyggere i Ventspils har 10 latviske mestertitler for egen regning, inkludert å vinne finalen i 2014 og 2018 på «VEF Riga».

Bronseprisene ble tidligere levert av BC «Ogre», som vant «University of Latvia» for 3. plass i serien.