Rūta, mor til 7 barn fra Norge: «Hvordan gjette alt? Enten har barna det bra, eller meg eller huset er ellers umulig! «| Liv

I dag driver kvinnen, sammen med den andre halvdelen av Halvor, som hun møtte for fem år siden i selskap med venner, en bedrift og sier at det ikke er moren som setter det hele sammen og legger til: du trenger ikke være det. kul.

«Jeg har vært gift to ganger, jeg kommer ikke til å gjøre den tredje ennå,» ler Rūta, som oppdrar 7 barn.

Alle Ruths sønner ble født av tre forskjellige menn. Til dette nummeret kan vi riktignok legge til et annet: Noah, sønnen til Rūtas livsvenn, som det sies at han er en «ekstramor» for i Norge.

Foto fra personarkivet Ruth og Halvor

«Jeg var opprinnelig mor i Norge, en 100% jobb med en så stor familie (ler). Men vi har hatt en bedrift siden i fjor – vi åpnet bar – dette er min andre jobb etter barsel.

Jeg er en kokk, en gatefeier, en leder – hvem du vil. Vi kjente knapt på karantenen her, for der vi bor, i et lite turiststed, fantes den nesten ikke. Ja, vi gikk alle i masker, skolene var stengt, men i byen vår var det knapt noen syke.

Ettersom vi er veldig «ferske» i hele denne saken, kan jeg ikke si at vi har blitt hardt rammet. Arbeidsåret starter til sommeren når turistene kommer, sier Rūta, som bor i nærheten av den kjente Telemarkskanalen, der turistbåter passerer.

I dag sier han at han ikke kunne og ville ikke bo i byen fordi det ikke er noe vakrere enn å våkne opp til fuglekvitter omgitt av natur.

I Norge er det stort fokus på familien

På spørsmål om hva som slår henne i Norge, som hun bemerker, sier Ruth at hun liker tilnærmingen til barn med spesielle behov. «Sønnen min har fått diagnosen ADD (oppmerksomhetsforstyrrelse) og det er mye hjelp og støtte til barna her.

Jeg har bare ikke hørt om Barnevernet, en tjeneste som visstnok minner barn. Vi ba imidlertid om deres hjelp selv. Sønnen min ble som sagt ikke født med instruksjoner om hvordan han skal håndtere det. Samtidig drar vi virkelig nytte av den hjelpen: konsulenten hjelper oss å bygge en forbindelse, forstå hverandre.»

Foto fra personlig arkiv Familien til Rūta Sirgedaitė og Halvor

Foto fra personlig arkiv Familien til Rūta Sirgedaitė og Halvor

Ruth liker også at for eksempel foreldre som oppdrar barn med utviklingshemming eller funksjonshemming, alenemødre og fedre som har rett til å puste kan overlate barna til andre mennesker. Og det vurderes ikke at barnet sitter igjen med fremmede – det oppleves som en hvile og en mulighet til å ta vare på barnet etter hvile.

Etter min mening skjemmer nordmenn for mye bort barn.

«Jeg elsker også naturen – der jeg bor nå, vil jeg gjerne leve til alderdommen. Det er riktignok ting som ikke liker, si, kulturelle forskjeller, foreldre. Etter min mening skjemmer nordmenn bort barn for mye. Jeg vokste opp alene., ingen satt ved siden av meg og ikke fortalte meg hva jeg skulle gjøre. Og nordmenn ser ut til å løpe med puter bakfra i mange situasjoner. For barn under 18 år legges alt på en tallerken og roteres deretter etter ønske.

Det er ikke akseptabelt for meg å måtte vise alt med fingeren: det er det jeg fant da jeg lette etter folk som kunne jobbe i en bar. Jeg måtte rekruttere barna mine (ler). Jeg synes barn må læres om selvstendighet – jeg blir ofte overrasket når de spør meg: Vasker barna dine oppvask? «Sier Rūta.

Syv barn: det er umulig å forene alt, men det er ikke nødvendig

«Bare fem barn bor hos meg (ler). Da jeg slo opp med min andre mann og flyttet til et annet sted i Norge, ble en av sønnene mine og datteren min hos faren min – forholdet deres er veldig sterkt, der er livene deres og vennene deres. Og det viktigste for meg er at de er glade.

Så jeg flyttet inn med fire barn, og så ble en annen født (Ruth har en sønn med sin første mann, fem barn med sin andre, en datter med sin tredje partner). Det eldste medlemmet av familien vår – min mann Noahs sønn, som allerede er 18 år, bor sammen med sin mor, min eldste sønn – Margiris (blir 17), Junda (12), Milda (11), Uvis (10 år), Herkus (7 år), Ugnė (5 år), Gabija (3 år),» sier R. Sirgedaitė.

Foto fra personlig arkiv Familien til Rūta Sirgedaitė og Halvor

Foto fra personlig arkiv Familien til Rūta Sirgedaitė og Halvor

Hva er familiens daglige rutine? Hvordan klarer du å holde balansen og følge med? «Jeg klarer ikke følge med (ler). Enten har barna det bra, eller meg eller huset – ellers umulig! Myter om at mamma alltid er vakker og harmoniserer alt.

Vi bor i samme hus der vi har etablert en kafé. Jeg vet at det venter meg en haug med uvasket tøy eller oppvask i andre etasje. Men jeg kan ikke rive den! Og hvis vi begge jobber med én mann, egentlig uten hjelp fra den ene siden, er det umulig å holde tritt med alt. Jeg er en sånn person som trenger struktur, plan, så vi fant alle rytmen vår til slutt. Nå er alle barna i skole og barnehage, så den kombinasjonen er faktisk mulig.

Jeg var personen som virkelig ikke fant tid til meg selv – jeg var lenge på sisteplass for meg selv. Men en annen tilnærming ble lært meg av den nåværende mannen, som oppmuntrer meg til å hvile, til å gjøre det jeg elsker. Selvfølgelig er det ikke mye tid, men vi bruker hverandre på å gjøre favorittaktivitetene våre, og selvfølgelig prøver vi å være sammen», sier samtalepartneren.

Etter skilsmisse med en annen mann: hvordan forene oppdragelse av barn

Ruth forteller at kommunikasjon mellom skilsmissefamilier er mulig i Norge og tjenester bidrar til familiens trivsel. «Jeg legger merke til veldig store familier, for eksempel en mann har to barn, en kvinne har tre barn, de begynner å bygge et liv sammen og det er allerede fem barn. Selv etter skilsmisse samhandler barn aktivt med både mor og far.

I Litauen bor barn som regel hos mødrene etter skilsmisse, mens i Norge verdsettes likestilling høyt og det tas hensyn til barns behov, da barn trenger både en far og en mor.

Jeg var personen som virkelig ikke fant tid til meg selv – jeg var lenge på sisteplassen. Men en annen tilnærming har blitt lært av dagens mann.

Det er en kontrakt med mannen vi leder. Skilsmisse er en vanskelig prosess for både barn og voksne, så i Norge liker jeg veldig godt å fokusere på barnet, hvordan det går gjennom det, hva det går igjennom, hvordan man kan hjelpe det. Skoler og barnehager blir også stadig spurt om de trenger hjelp.

Siden vi bor langt fra hverandre med min eksmann, er det viktig å kombinere kommunikasjon, utdanning og ferie, samvær: kontrakten hjelper oss. Riktignok pleide dette å være vanskeligere å implementere under koronaviruset, men nå er det teknologier som virkelig letter kommunikasjon over avstand. Dette er selvfølgelig ikke det samme som å kommunisere live, men vi gjør det vi vil», sier Rūta.

Foto fra personlig arkiv Familien til Rūta Sirgedaitė og Halvor

Foto fra personlig arkiv Familien til Rūta Sirgedaitė og Halvor

Den eldste sønnen ble boende hos moren sin, han trenger hjelp, det er noen regler for ADD (Attention Deficit Disorder), så det er veldig fint for ham å bo her – all nødvendig hjelp gis i Norge. De andre barna, hvis omsorg Ruth deler med sin andre ektemann, tilpasser seg hver deres livsstil.

«Jeg tror ikke det er nødvendig å påtvinge en mening, jeg respekterer meningene til alle, både barn og menn, selv om jeg noen ganger ønsker å krangle (ler). «Nå, etter lang tid, kan jeg si at vi er i stand til å opprettholde et normalt forhold til min andre mann takket være barna våre,» sier hun.

Holdningene til morsrollen er radikalt forskjellige – Rūta føler seg som en ny person

Ruth sier at sammenlignet med for 17 år siden, da hennes første barn ble født, og nå, er han en helt annen person. «Jeg er en ny person. Jeg var 20 år da jeg fødte, og det jeg gjorde da, og hvordan ting så ut for meg, har endret seg fullstendig nå.

Jeg har mye respekt for eldre mennesker, for deres visdom, men det er ting som alltid provoserer debatt. Amming selv, bære en baby … Hvor mange mødre har hørt at melk er for tynn, eller – ikke bære en baby fordi du blir vant til det.

I dag løper barna mine barbeint i hagen, selv om det er 10 grader ute. Jeg bruker ikke jakke hvis de ikke vil. Vi har imidlertid noen regler som vi følger. Det er absolutt ingen straff og press i familien vår.

Jeg kan si at jeg har blitt mye friere, jeg har frigjort meg fra mange holdninger som jeg vokste opp med, jeg har endret holdningen min ikke bare til barn, morskap, men også til hele livet. Jeg er veldig imponert over Dr. Austėja Landsbergienė og hennes tilnærming til utdanning: Jeg bruker de samme prinsippene i livet til barna mine», sier samtalepartneren.

Foto fra det personlige Free Time-arkivet til Rūta Sirgedaitė og Halvors familie

Foto fra det personlige Free Time-arkivet til Rūta Sirgedaitė og Halvors familie

Hun legger til at barna må betale for å tjene drømmegreiene til seg selv – for eksempel ville Ruth definitivt ikke kjøpt den nyeste telefonen.

«Foreldrekjærlighet og det nødvendige som følger med er en gave, tid med barn er en helt naturlig ting. Selv har jeg ofte fortalt meg selv at jeg bruker for lite tid med barn, men på den annen side har de behov for den friheten og evnen til å føle ansvar for sine handlinger.

Mine barn er veldig forskjellige: hver har sin egen karakter. Og det er ingen regler for kommunikasjon mellom barn i ulike aldre. Jeg tror foreldre og deres evne til å koble barn spiller en viktig rolle her. Selvfølgelig er mine som alle andres barn: et øyeblikk venner, et annet. Men dette er helt normalt. Jeg tror forskjellen mellom årene mellom barn ikke er essensen av å skape kommunikasjon og tilknytning, sier Rūta.

Fremtidige prosjekter: friheten til å leve drømmelivet

«Jeg har alltid elsket barn, de tiltrakk meg fra ungdomsårene, men jeg hadde ikke som mål å ha en stor familie. Alle unntatt ett av barna mine er planlagte og gjennomtenkte. Glad i min store familie! Vi har ingen planer om å plante frøplanter. i fremtiden – jeg har allerede fullført oppdraget mitt (ler).

I dag lever jeg som jeg har drømt om hele livet. Riktignok har jeg tatt mer enn én test før. Mens jeg ventet mitt sjette barn, skilte jeg meg fra min andre mann – det var et stort sjokk for familien min. Jeg dro for å besøke en kjær, en tidligere narkoman, og hans lesbiske søster, en tidligere alkoholiker. Familien min har ikke snakket med meg på to år! Men tiden har gått, forforståelsene har forsvunnet og vi kan nå kommunisere normalt.

Jeg trenger ikke ting: den siste bilen eller villaen, jeg tror jeg må ta fra livet det det bringer og det er nok.

I dag har jeg et hus som står på en fantastisk beliggenhet, omgitt av en elv, fjell og skog. Jeg trenger ikke ting: den siste bilen eller villaen, jeg tror jeg må ta fra livet det den bringer, og det er nok.

Nå ønsker vi mest å konsolidere virksomheten vår, vi føler mye støtte fra lokalbefolkningen, vi har planer om å utvide. Og i fremtiden, når alle barna er borte, blir det kanskje pensjon her. Til slutt, når vi er helt gamle, skal vi gå to hippiegater med min gamle mann Volkswagen (ler).

Reisen min var lang, men jeg kom dit jeg ville! Råd til alle foreldre og mødre alene: hvile. Dette er det viktigste. Du kan ikke overgi deg til hele vesenet. Finn tid for deg selv – så restituerer du deg, «lader opp» og du kan reise videre. Barn er glade når lykkelige foreldre er en enkel, men gylden regel, «råder Rūta.

Osgar Glaziere

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.