På den andre siden av forsiden – LTV sportsnyheter ektemann Reinis Ošenieks om jobb og familie

På kanalen LTV7 kan du se et nytt «Amatør»-program i regi av Reinis, der han og hans gjester, kjente for publikum, blir kjent med nye yrker. «Jeg ville ikke si nei til noe arbeid», er skaperen av showet overbevist, og avslører i en samtale med magasinet «Rīgas Vilni» hvordan verket formet ham og hva det har med sukkerbollen å gjøre.

Fra 21. oktober vises programmet «Amatør» på LTV7-kanalen, hvor du får prøve ut ulike yrker. Hvordan er det: idretten har gått ned og er det tid til å se seg om etter et annet yrke?

Nei, nok jobb! Et nytt prosjekt er selvsagt et tilleggsansvar som i en viss forstand farger og kompliserer mitt daglige arbeid. Da kanalen gikk ut av annonsemarkedet, ble det frigjort mer tid til originalt innhold. Ideer til et informativt og underholdende show ble søkt, og dette var et tilbud laget av teamet vårt. Jeg har lenge hatt ideer i notatene mine om at jeg en dag kan gjøre et yrke. Det er alltid interessant å forstå mennesker fra forskjellige yrker, for å se hvordan de fungerer.

Ble du, sportsavdelingen, samlet og stilte opp en morsom forestilling?

Nei det er det ikke, jeg er den eneste fra sportsavdelingen som er involvert i denne forestillingen. (Han ler.)

Hvorfor er du iboende fleksibel?

Dette er ikke helt tilfelle. For eksempel laget Dāvis Ernštreits et historieshow «It Happened Here», og er også invitert til å gjennomføre en konsert. Jeg liker det på TV at man ikke alltid trenger å være samme sjanger. Jeg liker de nye utfordringene med hvordan en kameleon kan tilpasse seg alt. Det spiller ingen rolle: en konsert eller en direktesending 18. november. Sportsherding hjelper til med å tilpasse seg, være fleksibel, føle i alle miljøer og ikke falle, samt tenke og reagere raskt. I sport liker jeg at idrettsutøvernes følelser er ekte. I teatret er det filigran: regissøren vet hva han skal be skuespillerne om for å få tårer fra publikum. Men i sport er følelser uforutsigbare. Som reporter må du være klar på et sekund for å justere følelsene og spørsmålene dine til om utøveren er en vinner eller en taper.

Du skal lage den første serien med Māra Sleja om langdistansereisende. Kan du finne ut hvilke verk vi skal se i neste serie og hvilke kjendiser som vil jobbe med deg?

Kjendiser kommer fra alle samfunnslag. Til min overraskelse liker jeg den uvitenheten, så da vi inviterte gjester, fortalte vi dem ikke hva de skulle gjøre. Så vi fant ut om jeg kunne vie hele dagen min til å hengi meg til et ukjent yrke. Ett yrke vil være knyttet til trær, et annet til bedrifter. Jeg vil ikke røpe noe annet.

Hvordan formet din tidligere arbeidserfaring deg som person? Starter med kinoen, som var ditt første arbeidssted.

Jeg husker ikke hvor gammel jeg var, men da foreldrene mine skilte seg, var min fars kone et øyeblikk Marika Andruškēviča. En gang satte han broren min og meg ved bordet, viste meg sukkerbollen og sa at minst 90 % av menneskene i verden, hvis jeg fortalte dem å rense sukkerbollen, ville de gjøre det, men bare en prosentandel av dem ville tror de ville rense lokket på den andre siden; at ekstra interesse vil gi deg vekst innen ethvert felt – du vil bli lagt merke til hvis du gjør mer enn det som kreves av deg. Når det er sagt har det fungert så bra for meg – jeg har alltid prøvd å gjøre mer enn det som ble krevd av meg. Det har allerede startet på kino. Jeg gikk på egenhånd, da jeg så at plakaten hadde falt, reiste jeg den selv, ble det lagt til, det hjelper laget å danne seg som et lag. Og jeg lever fortsatt med denne tilnærmingen. Flere år senere takker jeg Marika for denne leksjonen. Han sa at jeg hadde fortalt det til minst hundre mennesker, men jeg jobbet bare for en liten prosentandel. Du kan være en superhard arbeider i ethvert yrke, enten du er vaktmester, sjåfør eller direktør. Kjærligheten til arbeid kommer fra ønsket om å rense innsiden av sukkerbollelokket.

Jeg kan ikke sitere saken på en kino i Riga, der en fornøyd kunde skrev en anmeldelse om en ung mann som jobbet der for noen uker siden, der han listet opp hans utmerkede egenskaper som ansatt og la til at hvis jenta ikke blir tilbudt forfremmelse, vil hun ringe for en god lønn. En så sjelden og positiv ladning for alle: handlingen til én mann! Vi er vant til å si mye ondt, men beholde det gode. Men gode ord kan forandre så mye…

Glad for en slik herre som skrev. Jeg har jobbet i tjenestesektoren, jeg vet selv hvor mange kunder som pleier å komme, for å betrakte en annen person som en underordnet kategori. Jeg prøver også å rose når jeg ser noen som gjør noe godt og godt. Selv om maten serveres som takeaway. Et godt navn koster ingenting, men hvor mye det forbedrer en persons hverdag.

Hva synes du om å dele familieansvar? Hva er dine plikter?

Jada, klesvask er mer for kona, men jeg kan også gjøre det hvis det er nødvendig. Jeg ble kalt en forferdelig pedant fordi jeg ble født i Jomfruens tegn. Jeg trenger det i bestillingen din. For eksempel, når jeg er på besøk, kan jeg reise meg hvis vasken er full av oppvask og det ikke er noe sted å vaske hendene. (Han ler.) Men i store tog … Fra lekser skal for eksempel boden være ferdig, men jeg prøver å viske ut at trelast nå er dyrt …

Bor du hjemme?

Ja, vi kjøpte den med en grå finish.

Du har oppfylt denne plikten i livet ditt: du har bygget et hus.

Betinget, snarere – fast. (Han ler.)

Hvordan var det – sønn, eik, slange? Jeg drepte en slange… Ved et uhell. Spille golf.

En ball hadde trillet til kanten av dammen, der et lengre gress, som in situ, ikke traff ballen, men sendte slangen til å fly, noe jeg ikke hadde lagt merke til.

Når du leser om «Amatører», er det første du tenker på, de som gjør det skitne arbeidet i utenlandske show. Men vil dette sannsynligvis ikke være noe skittent?

Det er ikke veldig skittent ennå. Hvis det blir en sesong nummer to, vil kanskje noe bli akseptert. Vi evaluerte yrkene, og så på hvilke som er mest etterspurt akkurat nå. Vi har ikke engang akseptert yrket som markedsføring og programmerer for showet, fordi det er vanskelig å forstå hvordan man viser det på en attraktiv og inspirerende måte på TV.

Er det noe du definitivt ikke kan gjøre? Hvordan være pilot? En kirurg? Skittent eller følelsesmessig utålelig arbeid … Har du tenkt på det?

Det kan være vanskelig å lande et fly. Selv om jeg først plantet den i Air Baltic-simulatoren. (Han ler.) Jeg vil gjerne prøve meg på forskjellige yrker, jeg vil si nei …

Har du ingen innvendinger mot skittent arbeid? Jeg kjenner menn som for eksempel ikke får en baby ut av toalettet.

Hovedjobben min var å vaske babyens rumpe og bukser. Dette er den typen kameratskap og fantasi tror jeg. Mennesket har vært i stand til å tilpasse seg livet under krigsforhold. Hvis noe må gjøres, må det gjøres.

Jeg lurer ofte på hvordan man kan jobbe i et storfeslakteri …

Ja, det ville vært vanskelig for meg. Men hvis jeg hadde opplevd ekte liv på landet fra barndommen, ville det kanskje ha følt annerledes for meg. Men – ja, det ville vært vanskelig for meg å ta livet av en skapning med egne hender.

Hvordan slapper du av etter Tokyo?

Da jeg kom tilbake tok jeg umiddelbart 10 dager fri. Hjelper etter flotte løp. Jeg kom rundt kl 12, sønnen min (han blir tre i slutten av oktober) hadde ikke sett pappa for første gang på lenge – jeg har vært borte i nesten en måned. Så sjokkert og glad både for meg og for bilmodellene, som er veldig populære i Japan, og jeg tok dem med i gave at jeg ikke la meg før tre om kvelden. Neste kveld klokken seks, da det var midnatt i Tokyo, hadde jeg en forferdelig pause. Men i stedet for å legge meg, klippet jeg gresset. Jeg er henrykt over å kunne sitte med naboen min og snakke om Tokyo, men da jeg la sønnen min i søvn, falt jeg også. Dagen etter akklimatiserte jeg meg. Denne gangen raskt. (Han ler.)

Var dette de tøffeste OL du noen gang har sett personlig? Er ikke det sant, til tross for pandemien?

For meg var de tredje på rad, men for ikke å snakke om de sprøeste. Først og fremst gikk de to ukene med «innsperring» på hotellet, hvor man kunne gå i butikken og besøke enkelte idrettsanlegg i 15 minutter, upåaktet hen, fordi man måtte jobbe mye. Noen dager før avreise kunne vi ta en tur rundt i byen. Kolleger kjørte til det største krysset i verden, jeg valgte å ta kun en runde. For andre gang i mitt liv kommer jeg nok ikke til å gå så små gater.

Før hun dro til Tokyo studerte hun til og med «Davāja Māriņa» på japansk og sang karaoke. For å jobbe på TV innen sport, må du også kunne fange oppmerksomhet som showmann.

Det var en annen take nylig der du måtte lære å danse i 15 minutter. På nyttårsshowet måtte Gundars Rēder og Uģis Joksts til og med ta jentene opp på scenen. Og jeg liker det veldig godt på TV – du vet ikke hva som blir spilt for deg og hva du må lære igjen. Jeg kan finne at det på skjermen ved siden av meg var skrevet «Dāvāja Māriņa», det ser ut som japansk, med latinske tegn var hieroglyfene kun for karaokeversjonen. Men jeg øvde hardt på å synge disse ordene. Da jeg så viste den til lokalbefolkningen i Tokyo, ble de henrykte.

Å reflektere over suksesser og tap av sport fører til å kjenne en person. Det er derfor sportsreportere som Armands Tripans har en tendens til å bli dokumentarer. Du hadde allerede en på Porziņģis. Går du lenger på dette området?

Jeg stoppet fordi «Personlighet. 100 g kultur «er over, som jeg lager filmer av denne typen. Til hvert show lager vi en historie om en idrettsutøver, som er en liten dokumentarisk historie. Historien tar noen minutter, men la oss ikke kaste ut lange samtaler – de finnes på YouTube og sosiale nettverk. Jeg snakker for tiden om Kaspars Kambala – Sandijs Semjonovs inviterte meg, han hadde begynt å lage en film om Kaspars. Det er et par andre ideer.

Du og din kone eier fire labradorer. Hva er nytt i hundelivet?

Kona rir med dem under jakttimer, som er organisert ved å gjemme personlige eiendeler, så hundene har det ganske travelt. Nylig deltok Agnete i verdensmesterskapet i Tsjekkia med mer enn 12 000 forskjellige hunderaser. Deltok med tre hunder – vår valp og to sameide valper, hvorav den ene vant førsteplassen.

REINIS OŠENIEKS

  • Han ble født 26. august 1987 i Liepaja, og har bodd i Riga siden han var to år gammel.
  • Som barn spilte han basketball. Bror – basketballspiller Oto Ošenieks.
  • Far – kunstner Guntars Ošenieks.
  • Latvisk TV i nesten 15 år. Startet «God morgen, Latvia!» som administrator.
  • Familie: kone Agnete, sønn Ralph (3).

Andre leser nå

Osgar Glaziere

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.