Oransje i hæler over grøfta i VM etter finaleseieren mot Norge

Inntil Bergwijns mål kunne ikke de nederlandske landskampene ha sviktet spenningen et sekund, vel vitende om at et norsk mål kunne bli fatalt.

Dette er også grunnen til at resultatet av kampen Montenegro – Tyrkia, som ble spilt samtidig, var viktig. Hvis Nederland skulle tape for Norge mens tyrkerne slo Montenegro, ville Orange til og med gå glipp av andreplassen i gruppen, og dermed siste sjanse til å kvalifisere seg til VM.

Så vi måtte gå på eggeskall i to halvdeler – unødvendige risikoer ble eliminert så mye som mulig. Først da Norge tidvis insisterte midt i andre omgang, fikk Orange rom for initiativ. Herfra, i det 84. minutt, ble muligheten født for Bergwijn, som forlot den norske keeperen sjanseløs med et skarpt smell: 1-0.

På pasning fra Bergwijn selv var det Memphis Depay som satte inn 2-0 på ekstraomganger etter et kjapt utbrudd.

Seier betyr ikke bare kvalifisering til verdenscuppen, men også forlengelsen av Louis van Gaals nasjonalbenk. Den 70 år gamle treneren måtte se kampen mot Norge i rullestol fra skyboksen fordi han brakk hoftebeinet etter å ha falt av sykkelen søndag.

Nordmenn går seg vill

Norge, som har måttet klare seg uten stjernen Erling Håland i de siste kampene, ser også sjansene for å kvalifisere seg til sluttspillet etter tapet forsvinne. Tyrkia ble nummer to i gruppen takket være seier mot Montenegro (1-2) i den siste turneringen.