Orange vinner en morsom oppvisningskamp med Danmark: 4-2

Van Gaal hadde skapt baseplasser for sitt nye system, blant annet for forsvarer Nathan Aké, midtbanespiller Teun Koopmeiners og angripende midtbanespiller («nummer ti») Steven Berghuis.

Steven Bergwijn, som knapt spiller for klubben sin, Tottenham Hotspur, fulgte Memphis i angrep som en av to spisser i «1-3-4-1-2»-rammen.

Dynamikk

Van Gaal spådde på forhånd at Danmark ville få store problemer med å fylle posisjonen som offensiv midtbanespiller hos Orange holdt av Berghuis. Dette viste seg å stemme i praksis.

Danskene visste ikke hva de skulle gjøre med de raske posisjonsskiftene mellom Berghuis, Bergwijn, Frenkie de Jong og Memphis. Etter noen gode sjanser ble resultatet et tidlig mål.

Bergwijn sto for Oranges siste mål i 2021 (2-0 mot Norge) og det første i 2022. Headingen på en flott pasning av Daley Blind i det sekstende minuttet: 1-0.

Flekker

Orange kunne ikke nyte fordelen lenge. Forsvarsspiller Jannik Vestergaard headet inn etter at keeper Mark Fleks var i tvil på vei ut.

En uheldig situasjon for den 28 år gamle SC Freiburg-keeperen, som debuterte med det nederlandske landslaget lørdag kveld.

Ni minutter senere nikket Nathan Aké, et annet overraskende navn fra Van Gaal, 2-1. Forsvarsspilleren, ikke en vanlig Manchester City, har truffet blink.

Ikke kjedelig

Det sto 3-1 før pause. Memphis fikk nå sin 39. plass i den oransje trøya. Spissen brukte en riktig gitt straffe etter at Berghuis ble sparket i foten av den danske målscoreren Vestergaard.

Fire mål i en omgang: Van Gaals system viste seg alt annet enn kjedelig eller defensivt. Det var friskt, offensivt og spillerne kunne se at de var ivrige etter å bevise seg i denne spillestilen. Entusiasmen var borte.

Eriksen

Andre omgang hadde så vidt begynt, da en liten fotballfortelling var i ferd med å utspille seg. Christian Eriksen gjorde comeback til det danske landslaget etter hjertesvikt i fjorårets EM.

Midtbanespilleren fikk varm applaus fra Johan Cruijff Arena da han entret banen, hvor han gjorde suksess som spiller for Ajax.

For å sette et snev av gull til comebacket, skjøt Eriksen vakkert 3-2 bak Flek. Det skal sies at forsvaret til det nederlandske landslaget ikke handlet avgjørende her.

Danmark hadde imidlertid bedre ting i andre akt. Van Gaals system virket forstått av gjestene og Orange hadde mye vanskeligere med å nå de tre spissene i angrep.

disk

Men med denne spillestilen viser det nederlandske laget også at de vet å kontra utmerket.

Akkurat da danskene hadde bedre ballbesittelse og uavgjort virket bare et spørsmål om tid, presset De Jong Bergwijn dypt med en pasning. Angriperen scoret bra kveldens andre: 4-2.

Også etter det var danskene farligere enn i første omgang. Eriksen, igjen ham, slo ut mot ham. Den høye støyen fra stolpen stilnet Arena, hvorpå publikum igjen jublet for den hjemvendte dansken.

Tyskland

Selv om noe hadde endret seg i kampen, ble ikke poengsummen lenger endret. Også fordi en heading av Pierre-Emile Højbjerg blir avvist etter å ha dyttet.

Orange forblir ubeseiret under Van Gaal. Laget hans trener igjen neste tirsdag mot Tyskland. La oss se hvilket system og hvilke spillere landslagstreneren stiller på banen.