norske Foss-Solevaag i gull i slalåm, skuffet de blå

Nordmannen Sebastian Foss-Solevaag vant søndag slalåm i alpint ski-VM i Cortina d’Ampezzo, hans første individuelle gullmedalje i verdensmesterskapet, etter et løp som Clément Noël ikke klarte å fullføre og hvor Alexis Pinturault ble nummer 7.

Vinner av sin første verdenscupslalåm i midten av januar i Flachau, slo den 29 år gamle skiløperen den overraskende østerrikeren Adrian Pertl (0 » 21), i ledelsen på slutten av første heat, og landsmannen Henrik Kristoffersen ( 0 » 46). Han vant sin første individuelle verdenstittel, etter en kollektiv seier over parallelllaget onsdag. «Det var en kamp fra start til bunnen av banen, og jeg vant!» Vinneren utbrøt i mål. På tredjeplass på slutten av første runde klarte Foss-Solevaag å unngå fallgruvene til en oppblåsbar bane, som fanget spesielt Clément Noël og Marco Schwarz. Leder for verdenscupens slalåmrangering, østerrikeren var ved omgangen til andre runde.

Julefeilen, Pinturaults 7. plass

Offensiv fra de første dørene bommet Noël også på en sving på slutten av banen og er fortsatt i gang bak sin første verdenscupmedalje. I verdenscuppen har Vosges-løperen allerede vunnet sju slalåm på tre vintre. Med start rett etter Schwarz endte den franske lederen av det store globusløpet Alexis Pinturault på 7. plass (på 1 » 50), før Kristoffersen satte den første referansetiden. Men tre starter senere var det Foss-Solevaag som satte best tid. Til sin glede løftet nordmannen armene før han gikk inn i målområdets beskyttelsesbarrierer. Et lite fall uten konsekvenser. For denne siste runden av verdensmesterskapet ble det tradisjonelle slalåmhierarkiet opprørt av den sjenerøse italienske solen, som degraderte snøen.

Nordmenn i verve

Norge gjorde det bra, i en sesong overskygget av høyre kneskade til den siste vinneren av den store kloden, Aleksander Aamodt Kilde, og av den dårlige prestasjonen til Kristoffersen, sjuende i verdenscuptabellen. Spesialist i slalåm, den eneste disiplinen han stiller i verdenscuppen, ga Foss-Solevaag Norge sitt første verdensslalåmgull siden 1997 og Tom Stiansens seier i Sestriere, allerede i Italia, søndag. Den siste nordmannen som kom på slalåmpallen i verdensmesterskapet var frem til søndag Lasse Kjus, 2. plass i 1999 i Beaver Creek. Med sin 2. plass vant Pertl karrierens første medalje i verdenscupen i en alder av 24. Hans beste resultat så langt har vært en tredjeplass, oppnådd i begynnelsen av februar i slalåm under verdenscupetappen i Chamonix.