Latviske skiskyttere tar 20. plass i stafett, Norge vinner både konkurranse og sammenlagt plassering

Andrejs Rastorgujev | Foto: IMAGO / Christian Einecke

Den latviske kvartetten Aleksandrs Patrijuks, Edgars Mise, Andrejs Rastorgujevs og Gints Lūsis tok 20. plass på 4×7,5 kilometer stafett i skiskytings-VM i Sverige lørdag, men Norge ble vinnere både i lørdag og i den generelle klassifiseringen av verdenscupen. .

Allerede på frontlinjen ble Patrijuks tvunget til å måle en strafferunde, og overlot stafettpinnen til 19. plass. Mise brukte fire ekstra skall, men klarte seg uten strafferunder, og endte på en tjuende plass ved stafettbyttepunktet. Rastorgujev brukte alle tre reservepatronene etter å ha skutt perfekt liggende, og ga stafettpinnen til Lucim på 16. plass. Gaupeskytingen mislyktes. Han brukte tre reserverunder mens han lå, men mens han sto, skjøt han alle åtte skuddene og målte fem straffeskudd.

Dette tillot imidlertid ikke motstanderne å nå Latvia med én runde, Lūs endte på 20. plass, ti minutter og 55 sekunder bak de norske vinnerne, representert på dette stadiet av Endre Stremsheim, Vēbjärns Sērum, Johannes Dāle og Vetle Šostads Kristiansens. Nordmennene brukte en time, ni minutter og 12,4 sekunder på banen og gjorde syv skuddfeil. De var 22,5 sekunder foran Frankrike, som måtte gå gjennom straffesirkelen uten åtte reserveskjell, og 37,4 sekunder foran Tyskland, som også måtte gå gjennom straffesirkelen uten ti reserveskjell.

I mellomtiden, i kvinnenes 4 × 6 kilometer stafett, vant den norske kvartetten til Júni Arneklaiva, Ida Lien, Ingrída Lanmarka Tandrevolla og Marte Ulsboo-Reiselanna kvinnekonkurransen, mens Frankrike vant verdenscuppen sammenlagt.

I første etappe var franske Lou Jeanmont den første som passerte stafettpinnen, foran Italia og Canada. I den andre etappen ble Canadas Nadja Moser tvunget til å måle straffesirkelen etter å ha skutt på føttene, men Tysklands Hanna Kebinger var den første som passerte stafettpinnen, foran Italia med 0,4 sekunder og Frankrike med 6,4 sekunder.

Etter tredje etappe ga Ingrida Lanmarka Tandrevolla Norge i ledelsen, to sekunder senere ble stafetten byttet av Tyskland og 18,1 sekunder senere av Frankrike. På siste etappe befestet Marte Ulsboo-Reiselanna ledelsen, og kom i mål på én time på åtte minutter og 0,7 sekunder. Norske kvinner brukte kun fire reservepatroner.

Andre i konkurransen om 15 kvartett var franskmennene, som brukte syv ekstra skjell og kom bak med 15,2 sekunder, mens tredje på samme skudd var tyskerne, som tapte 27,2 sekunder til vinnerne. Italia ligger på fjerdeplass, fulgt av Sverige og Østerrike.

I den samlede sesongen etter fem etapper samlet Frankrike 345 poeng, nordmennene ble nummer to med 325 poeng og svenskene tredje med 321 poeng. Frem til løpet i Sverige hadde de franske skiskytterne vunnet to ganger, den svenske og norske kvartetten etappevis, mens Italia feiret seieren i verdensmesterskapet.