Latvia vinner første historiske medalje i Eiduka World U23 Championship – Vintersport – Sportacentrs.com

Ved det siste verdensmesterskapet i U23, som ble holdt i Finland i 2021, sikret den ledende latviske skiløperen Patricia Eiduka seg for første gang landet vårt i topp ti av kvinnekonkurranser, og gjorde det to ganger, nemlig med 9. plass i klassisk sprint og 7. plass. plass på 10 km fristil med intervallstart. Selv om skiløperen fra Vecbebri, som vant medaljen og var på andreplass til målgang på halvannen kilometer, tok en 7. plass på 10 km, ble det fortsatt enestående resultater i kvinnekonkurransen for Latvia. For to år siden tok Raimo Vīgants 9. plass i U23-gruppen på 30 km fristil med seriestart.

I Beijing tok Patricia Eiduka, som hadde overvåket deltakelsen av andre latviske kvinnelige skiløpere i de olympiske leker, en 23. plass i 10 km klassisk, da en av de latviske kvinnelige skiløperne deltok for første gang i de olympiske leker i trettiårene, i den klassiske stilen. Derfor kunne skiløperen fra Aizkraukle-regionen bli inkludert blant de som ville søke om å komme inn på topp seks, for selv representantene for skimaktene i denne alderen er ganske sterke klassikere. Tidligere, i juniorkonkurransen i klassikerne, hadde han erobret 27. plassen (2020), men for tre år siden, på massedistansen, endte den flittige latvieren på 34. plass.

Blant de 65 deltakerne til den raskeste skiløperen i Latvia, gikk en av finalene på banen – med nummer 62. Som i OL startet Patricia Eiduka fornuftig også her, og satte den 9. tiden i kontrollmerket på 1,2 km (+ 5,5 sek.). I de påfølgende kilometerne stabiliserte Eiduka seg på sjetteplass, på halvdistansen eller på 5km ble den på 4. plass (+14,6 sek.). Den spreke skiløperen fra Vecbebri fortsatte å øke tempoet og tok til og med ledelsen 2 sekunder foran sveitsiske Anju Weber på km 7,7.

En lignende kamp om seier fant sted de siste to kilometerne. Sveitseren viste seg til slutt å være sekundet raskere, men Eiduka vant Latvias etterlengtede første medalje i verdensmesterskapet med andreplass. For to år siden tapte han et sekund til bronse i ungdomskonkurransen. Så, etter det episke med testene som påvirket treningsveien hans og hindret ham i å debutere ved skateboard-OL, hvor han hadde en god sjanse til å komme inn i Top20 og nå 30-tallets sprint, starten i U23 World Cup ble en historisk suksess og en velfortjent medalje. Det er betydningsfullt at for 18 år siden under junior-VM i Norge brakte Valts Eiduks Latvia opp i trettiårene for første gang, men nå i en annen norsk by har Patricia vunnet vårt lands første medalje.

Den olympiske mesteren og russeren Veronika Stepanova, som tok den siste etappen av stafetten, vant patriarken og 3. plassen (+13 sek.). Izabella Marciša (Polen), Eiduka-lagmedlem og U23-verdensmester i fjor, tok 4. plass i dette distanseløpet. I mellomtiden var beste norske husmor Margreta Bergane, som ble nummer 8, og tapte 43 sekunder mot Patricia.

Estlenderne startet også bra. Tvillingsøstrene Keidi og Kaidi Kāsika gikk inn på 1930-tallet, og tok henholdsvis 18. plass (+1: 49.8) og 23. (+2: 04.7), men Aveli Ustala tok 48. plass (+3: 48,3).