Jan-Krzysztof Duda: VM i Polen er en positiv følelse

Polsk nyhetsbyrå: En tur til Dubai for Carlsens kamp med Niepomniaszczi var noe av en rekognosering for deg. Du måtte se hvordan konkurransen om verdensmesterskapet var, for etter at de nominerte er rykket opp til turneringen, er det en sjanse for at du kan spille om tittelen om to år. Hvilke inntrykk?

Jan-Krzysztof Duda: Veldig positivt. Dette er første gang jeg går til et parti som dette, og det er en flott begivenhet for enhver sjakkspiller. Været i Dubai var også hyggelig, uvanlig med desember-standarder i Polen. Det var en veldig verdig tur. Jeg så hvordan man lekte i «det gylne bur». Jeg innrømmer at jeg ikke misunner spillere. Riktignok hadde de rom til disposisjon, for å kunne oppholde seg i, satt de ikke til syne, men forholdene var sikkert vanskelige, vanskeligere enn i de vanlige turneringene.

Se også: Katowice – hovedstaden i europeisk sjakk

Det er de som fleiper med at det var du som endret spillet, for da han ankom Dubai endte rekken av trekninger og resultatene begynte. Før det sjette nøkkelspillet rørte du en bonde, som da spilte en viktig rolle i den minneverdige norske maratonduellen som vant …

Hoveddommeren ga oss en halvtime før denne kampen til å fotografere oss selv ved sjakkbrettet der konkurransen fant sted. Jeg gjorde det første trekket e2-e4 og faktisk tvang denne bonden på slutten av spillet russeren til å kapitulere. Det skjedde åtte timer senere, etter 136 trekk, det lengste spillet i historien til en verdensmesterskapskamp. Spillet var mer eller mindre jevnt hele tiden. Det var tider da hver motstander hadde en sjanse til å gjøre bedre trekk enn ham. Da fikk Magnus en sterkere posisjon rent praktisk, om enn objektivt sett uavgjort, og vant dette maraton. Dette hadde en avgjørende innflytelse på kampens skjebne.

Hvordan vurderer du spillet til begge store mestere? Carlsen, som han beseiret i fjor, og brøt rekken av 125 klassiske seire, og den uforglemmelige, som han vil møte om mindre enn ett år i nominasjonsturneringen.

Carlsen trente motstanderen veldig bra. Kanskje han ikke hadde slike øyeblikk, spesielt i begynnelsen av kampen, da alt gikk riktig vei, men han var veldig solid, han tapte ikke. Han visste at han var favoritten, og det plaget ham ikke. Niepomniaszczi på sin side så ut til å ha brent seg litt ut mentalt, og klarte ikke å møte den fysiske forberedelsen til kampen. Erfaringen fungerte heller ikke til hans fordel. Det var definitivt trist for ham, for han trente hardt og avsluttet kampen med spill som svært moderate styrkespillere kunne ha spilt sånn. Det er trist fra fansens side også, for etter denne heroiske sjette kampen ble det alt for enkelt for solide Carlsen.

Under oppholdet i Dubai var du et av høydepunktene på den polske dagen under Expo 2020 …

Jeg ville ikke overvurdert mitt bidrag, men jeg elsker denne sjakkvrien. Jeg har vært tilgjengelig i den polske paviljongen en stund. Gjestene kunne spille et rødt og hvitt figurspill, ta et bilde, snakke. Jeg synes det var bra fordi folk var fornøyde. Vi hadde en vakker, veldig kreativ paviljong. En annen dag var jeg gjest i Kuwait Pavilion, hvor jeg holdt en samtidig konsert. Jeg likte hele utstillingen, en nybygd by i utkanten av Dubai.

I løpet av de neste dagene vil du ha to internasjonale hurtigsjakk- og blitz-arrangementer som finner sted i Polen: fra fredag ​​EM i Katowice, og i feriesesongen verdensmesterskapet i Warszawa, overført fra Kasakhstan. I det andre løpet for tre år siden vant du en sølvmedalje i blitz …

Det er et stort problem at verdensmesterskapet finner sted i Polen. Ingen forventet det, det er en positiv følelse. Dette er et arrangement av et helt annet kaliber, for i motsetning til EM er det et rangeringskriterium som må respekteres for å delta. Jeg forventer at det kommer mange sterke spillere til hovedstaden med Carlsen i spissen. Jeg forbereder meg hovedsakelig til denne turneringen. I Katowice skal jeg kun spille flash-sjakk. Jeg skal selvfølgelig dit for å vinne, selv om jeg skal trene litt i denne konkurransen. Jeg vil teste forskjellige ideer, se hvordan de fungerer. Det vil også være en mulighet til å teste deg selv i utvelgelsen av begynnelsen, for å søke inspirasjon.

Du vant nylig fanstemmen på nettet i Asa Sportus meningsmåling med Robert Lewandowski. Etter å ha vunnet verdenscuppen vokser populariteten …

Jeg er sikker på at jeg er litt mer gjenkjennelig. Noen ganger kommer folk til meg på flyplassen. På landsbygda, i ulike regioner, ikke engang i anledning sjakkbegivenheter, ber forbipasserende meg om en autograf eller et bilde. Ja, det kan sies at Stormesteren infiltrerer massene. Jeg vet ikke om jeg skal nyte denne populariteten eller ikke, men det er veldig gøy. Sjakk, som har blitt veldig gjenkjennelig og populært, vinner definitivt. Ikke bare i Polen, som jeg også opplevde på Dubai Expo.

Intervjuet av Marek Cegliński (PAP).

RM, PAP

Gå til Polsatsport.pl

Osgar Glaziere

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.