Dominykas Sidorov, vinner av Young Painter’s Prize: ikke bare unge mennesker trenger å bli verdsatt og lagt merke til

Puls – hverdagslige ting

D. Sidorov, som i fjor ble uteksaminert fra avdelingen for maleri ved kunstakademiet i Vilnius, vier seg nå utelukkende til skaperverket. Men, som han påpekte, handler ikke hele den kreative prosessen bare om å organisere utstillinger og show. Det siste alternativet, det seerne ser, krever mye arbeid, fysisk og mental styrke.

Malere er mennesker med en følsom sjel, de trenger å bli inspirert, «feste» øynene deres. D. Sidorov uttalte imidlertid at han ikke var ute etter spesifikke bilder og prøvde å leve et ganske normalt liv.

«Det er alltid rom for naturen på agendaen min, jeg liker å være i den. Å føle avstanden, jeg forstår hvor mye jeg liker byen, hvordan jeg vil tilbake til den. Denne kommunikasjonen mellom byen og naturen. Det er min viktigste motivasjon i jobben min, det jeg snakker om, er hverdagslige ting. Det kan være hva som helst, den impulsen er kompleks. Siden jeg bor i byen tilbringer jeg mesteparten av tiden min der, så objektene er urbane. Men jeg trenger naturopphold for å se det. Og denne helgen tilbrakte jeg med foreldrene mine på gården. Spesielt når det er veldig kaldt i skogen, sier D. Sidorov, som ser mange andre livstegn i alles ting. Betydningen av objekter, ifølge maleren, avsløres ikke bare gjennom deres tvetydige profil eller tegn, men også gjennom betydningen av menneskelig eksistens.Dominik Sidorov. «Stol! Monster!», 2021

© Asm. album

Vinneren av Young Painter’s Prize vokste opp i Panevėžys, hvor hans første kunstlærere ble uteksaminert fra School of Art.

Vi hører mer og mer om skaperne som kom fra Panevėžys – byen ser ut til å være et mekka for kunstnere. Men på den annen side er det nok ganske vanskelig å være kunstner i Panevėžys, fordi byen har en annen og selvmotsigende karakter, etter min mening.

I følge D. Sidorov er byen virkelig i ferd med å komme seg: «Jeg har et ganske nært forhold til kunstnerne til Panevėžys: de er sterke og interessante. Karakteren til Panevėžys har endret seg radikalt de siste ti årene, den typen by vi så for oss for ti eller femten år siden er i glemmeboken. Folk lever nå annerledes enn i min barndom, da andre problemer rådde. Nå både utstillinger og arrangementer og teater. Kunst på høyt nivå.»

Positivitet – sunn friskhet, presset fremover

Hovedmediet i D. Sidorovs arbeid er maleri, men han lager også objekter – tegninger på veggen. Når man ser på skaperens verk, er det lett å si at maleren har en eksepsjonell stil og stil. Det er utvilsomt viktig for kunstneren at verkene hans blir gjenkjennelige, men neste gang den kreative jakten leder til et helt nytt utgangspunkt, skjer endringen gradvis. Sidorov gjemte seg ikke: han prøver også å endre seg. «Å gripe en måte eller et uttrykk er veldig farlig, det kan bli uinteressant for deg selv, så hvorfor skape? Jeg må alltid søke, det virker for meg som om det var slik jeg fant svaret eller spørsmålet. Bare gjennom forskning, både ekspressiv og av tanke”, er maleren overbevist.

Du kan høre mange resonnementer om hva kunst er, om hvem som trenger det. Det overfladiske svaret er at kunstnere ikke skaper noe. Omgitt av motsatte branner – hvordan forbli deg selv, fortsette det du gjør, ikke bli opprørt, ikke skuffet?

«Du må alltid se etter positivitet, det er en annen motor i arbeidet ditt. Jeg snakker ikke om optimisme, men om lek, en viss sunn friskhet som presser deg fremover. Et vanskelig spørsmål: Hva er viktig når verden kollapser eller riper seg? Kunst er viktig for meg som kunstner, det er som tid. Så lenge det er debatt, er det kunst. Det ser også ut til at kunst lever av det, det er derfor det eksisterer», sa D. Sidorov.

Konstruktiv kritikk, ifølge D. Sidorov, er en god ting: «Men ydmykende og foraktelig kritikk er en bank av sinne. Kritikk reiser spørsmål hos deg, den kan diskutere, dele tanker. Akkurat som ikke alle liker meg, liker også maleriene mine. Det er viktig at dette ikke stopper deg, ikke forstyrrer aktivitetene dine.»


Dominik Sidorov

Dominik Sidorov

© Asm. album

Prosessen med å skape kunstnere er ofte mystifisert, man forestiller seg at kunstneren fra hele verden lukker seg i verkstedet sitt og har blitt, har blitt. Og ingen skal gå over terskelen til verkstedet i det øyeblikket. Og hvor er ordtakene om at malerens hånd blir guidet av noen ovenfra, så når du tar inspirasjon, må du vie deg helt til skapelsen. På spørsmål om det var lett å forene jordelivet med et høyere kall, svarte Sidorov at han forsøkte å snakke forsiktig i slike kategorier.

«Hele separasjonen eksisterer fortsatt i dag, uansett hva slags kunst du studerer: oljemaleri eller moderne teknologiinstallasjoner. Det er en ingrediens som uunngåelig oppstår under utviklingen. Dette uttrykket krever hengivenhet og må derfor vekk fra mas og mas. Det er ikke lett, men i mitt tilfelle skjer det overalt, jeg prøver å minimere disharmoni. Man klarer ikke alltid å være kommunikativ eller sosial. Karantenen viste hvor sosial jeg egentlig var, hvordan jeg jobber under disse forholdene», sa maleren.

Han mener imidlertid at harmoni er nødvendig: «Du må leve for å skape, ikke omvendt. Han må eksperimentere, snakke, være sammen med sine kjære, leke med en katt eller en hund. Tanker oppstår gjennom disse tingene. Hvis du alltid har sittet ved et bord i et lukket studio, vil du være en del av kretsen din, så du vil sannsynligvis ikke lage noe. I hvert fall for meg – jeg må ut en stund, henge en lampe i studio eller skru en krok for å ta tankene vekk fra bildet eller objektet som skapes. Først da kan jeg gå tilbake til jobben, fullføre det eller fortsette med nye krefter. Et enkelt og elementært liv tømmer bufferen, slik at tankene fortsetter å snurre. «

Men som D. Sidorov delte, er det en annen side: inspirasjon kan besøke selv midt på natten … Når det er tungt om natten, vet du at du kommer til å jobbe på bekostning av neste dag. Jeg må innrømme og forstå: det skjer uansett, men jeg har forsonet meg med det. Jeg er en maler, jeg trenger ikke stå opp veldig tidlig, jeg kan flytte agendaen min. Men disiplin og en viss rutine for meg som utvikler er en viktig ting som bidrar til å opprettholde struktur, ikke bryte helt. Så jeg føler meg bedre fysisk, jeg har mer energi: løft et stort armlen, klem på lerretet, menneskelige ting», sa samtalepartneren.


    Dominik Sidorov.

Dominik Sidorov. «Det gikk opp for oss da. Beetle», 2020 (foto av Jonas Balsevičius)

«Du må leve for å skape, ikke omvendt. Eksperimenter, snakk, vær sammen med dine kjære, lek med en katt eller en hund … Et enkelt og elementært liv rydder cachen, lar tankene fortsette å snurre rundt»

Dominik Sidorov

Valg har konsekvenser

I dag er ikke alle kunstnere sikre på fremtiden, det blir ofte understreket at det er vanskelig å overleve, det er behov for ytterligere aktiviteter, bare ledig tid gjenstår for å male …

«Jeg vet bare hvordan jeg vil planlegge fremtiden min. Hvorfor klage her – valgene mine har konsekvenser. Det er alle slags situasjoner i livet, de må utnyttes, videreutvikles, selv under minimale forhold. økonomisk er ikke veldig konstruktivt, bestemmer ingenting, høres kjedelig ut. Du må prioritere, prøve. Selvfølgelig er det viktig å selge et bilde, det hjelper å male flere bilder, betale for oppvarming, et studio. Det bør ikke demoniseres, antagelig, som en kunstner kan. snakke om det? Vel, vi dyrker ikke det lerretet på jordene, vi trenger penger, støtte. Jeg tror vi må se positivt på fremtiden. Jeg vet ikke hvordan det blir, på en stund, ikke dårlig. Jeg mottok en pris, jeg vil være i stand til å skape. Jeg håper at alt vil bli tolerert og interessant, «sa den yngre maleren D. Sidorov.

Den materielle siden er imidlertid et stigma som tvinger kunstnere til å senke øynene beskjedent, som om det på en eller annen måte var feil å snakke om det. «Hvis vi tar lønnen deres av kunstnernes agenda, betyr det at skapere ikke trenger de pengene for kunsten de lager, fordi vi kan få dem fra å jobbe et sted, fra daglig arbeid og maling på fritiden. Men jeg gjør det ikke ikke leve. slik: Jeg er en heltidskunstner, jeg får betalt for det, så jeg vil snakke om det. Det virker for meg som om dette aspektet på en eller annen måte må avkriminaliseres. Det er en normal del av en artists liv , «han sa.


Dominik Sidorov.

Dominik Sidorov. «Jeg lærer å spille gitar fordi jeg vil bli en stjerne», 2021

© Asm. album

Det er ikke billig for utenlandske kunstnere: de har ledere, noen ansatte som driver med ledelsesspørsmål … «Jeg samarbeider med Vartai-galleriet, de hjelper meg, de gjør lederarbeid. Samlere henvender seg til galleriet: vi finner den beste versjonen av kommunikasjonen. Det er veldig viktig at unge kunstnere holder seg til gallerier som hjelpere som kan hjelpe dem med å uttrykke seg på kunstmarkedet, det er slike muligheter i landet vårt», forklarte D. Sidorov.

Årets vinner av Unge Malerpris D. Sidorov fikk et to måneders opphold ved Nordisk Kunstnersenter i Dale, Norge. Kunstneren vant også muligheten til å holde en separatutstilling på Pamėnkalnis Gallery i hovedstaden.

En annen utstilling er planlagt til neste år med Vartai Gallery. «Jeg kan ikke si noe spesifikt, men skjelettet til ideen eksisterer allerede, og etter «Monster»-utstillingen i Kaunas-galleriet Meno Parkas «, vil en annen utstilling følge. Da jeg mottok prisen begynte jeg umiddelbart å tenke på hva kan jeg vise deg hvordan du løser det komplekse rommet til Pamėnkalnis-galleriet på en interessant måte. Fremtiden ser ut til å være aktiv! Det er viktig å finne energien og positiviteten vi snakket om «, observerte maleren.

D. Sidorov (f.1993) – maler av den unge generasjonen, 2020 uteksaminert fra Vilnius Academy of Arts med en mastergrad. Siden 2016 har kunstneren organisert separatutstillinger, deltar aktivt i gruppeutstillinger i Litauen og i utlandet.

Young Painter’s Prize er en av de viktigste kunstneriske begivenhetene i de baltiske landene, som introduserer unge fremvoksende talenter for publikum. Målet med prosjektet, som har pågått siden 2009, er ikke bare å introdusere fremvoksende kunstnere for publikum, men også å hjelpe samlere og kunstkuratorer med å oppdage nye talenter i de baltiske statene. Konkurransen er åpen for skapere med eller uten kunstnerisk opplæring opp til tretti år.

Det er strengt forbudt å bruke informasjonen publisert av DELFI på andre nettsteder, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og dersom samtykke er innhentet, må DELFI oppgis som kilde.

Osgar Glaziere

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.