Airida, som bor i Norge, og mannen hennes pusset opp huset sitt: «Vi sa – bare ikke hvitt» | Liv

I Litauen er det nok vanlig å si at hvitt er det mest populære innen interiør, men Airida hevder at det har mye mørkere toner og farger.

«Jeg la merke til at de fleste litauere er redde for å slippe mørke farger inn i interiøret, noe jeg ikke vil si om nordmenn. Jeg jobber innen renhold, så jeg må se mye forskjellig interiør – nordmenn er egentlig ikke redde for å eksperimentere med fargene, sier Airida.

Familien kjøpte 130 kvadratmeter. m huset er under bygging i 1994, ingenting har endret seg siden det ble bygget, så intervjuobjektet sier at de fortsatt har mye arbeid å gjøre med mannen hennes.

Så langt har familien pusset opp en del oppholdsrom, men det er ikke alt. «Vi malte alt fra det grunnleggende, fra veggene til taket og til døren. Vi brukte nesten to uker på jobb etter arbeidstid,» sier Airida.

Den mørke fargen er erstattet av mørke toner

Samtalepartneren forteller at alt i huset var hvitt, bare sønnens rom var dekket med grønt tapet. «Da vi først kom inn i huset, så vi oss rundt, vi bestemte oss for hva vi skulle endre, vi sa: ikke i hvitt», ler Airida.

– Vi har ikke råd til et stort budsjett til reparasjoner, så vi gjør alt normalt, med egne hender. I selve Norge har jeg lagt merke til at luksusreparasjoner sjelden er å se. Nordmenn foretrekker minimalisme, mens litauere foretrekker glitter. Jeg fleiper med at mannen min og jeg er arbeidsnarkomane, vi liker veldig godt å jobbe hjemme og reparere. Dette er den beste ferien: når vi drar tilbake til Litauen, fikser vi noe hele tiden. «Alle naboene ler allerede for å se at vi er tilbake på jobb,» sier Airida.

Han legger til at han gjør alt med egne hender og ikke har lært seg slike reparasjoner – han har lært alt med øvelse over tid. – Nordmenn vil ansette et firma til å gjøre jobben for dem, og en litauer vil alltid finne en måte å gjøre det på selv, sier Airida.

I et tidligere hjem sier kvinnen at hun prøvde hele fargepaletten. «Min mann liker ikke å male, det er det jeg gjør. Jeg har tre måneder med én farge og trenger allerede en til. Et halvt år har gått, jeg vil male huset på nytt.

Den minste lepien er grå, så vi valgte den sammen med datteren min i det nye huset. Jeg er nå mye mer komfortabel hjemme og mørke farger er veldig praktiske, sier Airida.

Foto fra Interni personarkiv etter oppussingen

Grått lyser opp på barnerommene og i felles familierom: stuen. Først reparerte ektemannen barnerommene slik at de fikk et sted å sove.

Gulvet er den største utfordringen

Hun forteller videre at den største utfordringen var med gulvet i huset, for det var linoleum overalt og det var limt, så hun måtte bli lei av å fjerne det.

«Vi hadde ingen anelse om hva vi kunne finne under det linoleumet: et råttent gulv, eller enda verre? Vi klippet det linoleumet og hvor glade vi var for å finne et godt gulv, det var nok til å renovere det,» sier Airida.

Foto fra personarkivet Airids måtte jobbe med mannen sin til den gamle linoleumen ble fjernet

Foto fra personarkivet Airids måtte jobbe med mannen sin til den gamle linoleumen ble fjernet

I fremtiden planlegger familien å radikalt endre interiøret på kjøkkenet, renovere peisen, installere et lysthus og en terrasse, hvis historie også er interessant. Han ble hentet tilbake fra sitt tidligere hjem av Airida.

«Vi har nettopp satt opp et lysthus, en terrasse og dagen etter ble vi fortalt at vi måtte flytte. Jeg bestemte meg for ikke å si opp jobben min der, så vi flytter den til et nytt hjem,» sier Airida.

Foto fra personarkivet Terrazza Airida og lysthus som skal bygges i det nye huset

Foto fra personarkivet Terrazza Airida og lysthus som skal bygges i det nye huset

Sikrer fruktbarheten arvet fra faren

På spørsmål om hvor hun fikk inspirasjonen fra, sa kvinnen at hennes lyse minne om pappa hadde veldig dyktige hender. «Det gikk opp for oss da. Jeg har drevet med reparasjoner siden jeg var barn. Bare min mor og far går på jobb, jeg skifter allerede linoleum, jeg maler noe, jeg ødelegger garderoben (ler). Mannen min fleiper med at han skal skru alle møblene med skruer for ikke å flytte på dem, men jeg sa at jeg fortsatt ville finne en måte å flytte dem på, ler kvinnen og legger til at maling er hobbyen hennes, som ligger henne veldig nært hjertet.

Familien samlet møbler og interiørdetaljer sammen. Irene liker veldig godt ulike lys, så mannen liker å få en bulk i hjemmet deres som begravelsesbyrå: «Men han har blitt gammel med meg, ser jeg, han bærer flere og flere lys selv. Det var forresten ikke en eneste lampe i huset, så vi valgte nye. Belysning er svært viktig når huset domineres av mørke farger. Du kan også ta mye natur fra innsiden, du trenger egentlig ikke kjøpe alt. La oss si at jeg samler mange kurver som jeg legger hjemme», sier samtalepartneren.

Hvilke råd vil du gi til de som er redde for mørke farger? «Ikke vær redd og eksperimenter. I Litauen er folk overbevist om at hvitt øker plassen, men selv i mørke farger kan plassen være veldig stor. Mye avhenger av miljøet, på vinduene, på belysningen, sier Airida.

Kvinnen fleiper med at selv om huset nettopp har blitt malt på nytt nå, er hun ustadig og vet fortsatt ikke når inspirasjonen til å male alt på nytt kommer tilbake.

Osgar Glaziere

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.