18 år gammel norsk sjakkmester vinner «RTU Open 2023» – Andre idretter – Sportacentrs.com

Elham Abdrlauf vant 7,5 poeng i ni runder av turneringen, og ble den eneste vinneren og vinneren av hovedpremien – 2500 euro. Han er festivalens tolvte mester: så langt har ingen sjakkspiller klart å vinne hovedturneringen «RTU Open» mer enn én gang.

I siste runde av turneringen slo Elham Abdrlauf fjorårets festivalmester, den litauiske stormesteren Paulius Pultinevicius, med de hvite brikkene. Etter å ha vunnet med et halvt poeng mindre enn vinneren, deler seks sjakkspillere andre til syvende plass. Bestemme plassene oppnådd i henhold til tilleggsindikatorer, blant annet stormester Eriks Blomkvist (Sverige) og internasjonal mester fra Moldova Dragos Ceres ble anerkjent som de beste. Årets nasjonale stormestermester Toms Kantāns har blitt den beste representanten for Latvia i A-turneringen – han inntar 20. plass i den samlede rangeringen.

«RTU Open 2023» var allerede den 12. internasjonale sjakkfestivalen, tradisjonelt arrangert av Riga tekniske universitet (RTU) og Latvian Chess Federation (LŠF). Den varte i ni dager, og samlet mer enn 700 deltakere fra 29 land rundt om i verden, fra store mestere til barn og unge.

11 forskjellige turneringer fant sted på festivalen. Dmitrijs Tokranovs fra Riga ble best i amatør- eller B-turneringen, og fikk 7,5 poeng av 9 mulige. Han følges av latviske Nikolajs Katišonoks og svenske Kristers Lagerborgs med sju poeng. I ungdoms- eller Y-turneringen forble Filips Freiberg imidlertid ubeseiret, og vant alle de ni kampene. Unggutten fra Riga ble fulgt av fem spillere med 6,5 poeng. Ifølge andre indikatorer tok Lauma Mieriņa andreplassen, mens Karols Mielcuhams fra Polen tok tredjeplassen.

Turneringen inneholdt også to helgamatørturneringer. I den første (turnering C) feiret den estiske representanten PlatonsJāns Ivanovs seieren, og etterlot latvierne Romanas Safonov og Jānis Michael Matisons, mens i den andre (turnering D) endte fire sjakkspillere med samme antall poeng (seks poeng av syv mulige). Tre latviere – Gatis Blumenthals, Eduards Vuškāns og Ronalds Kruzītis – evaluerte ytterligere indikatorer, på pallen.

I flashturneringen, der 224 deltakere deltok, var best den svenske representanten Vitali Sivuk, etterfulgt av den armenske internasjonale mesteren Mamikon Garibian og turneringsvinneren Elham Abdrlauf. Hurtigturneringen fant sted etter at vinnerne av festivalen ble premiert.