Norske friidrettsutøvere slår to rekorder på hjemmebane i Diamond League

Jákobs Ingebrigcens, som satte ny verdensrekord i tomilen på forrige etappe i Paris, satte ny europeisk rekord på 1500m – tre minutter og 27,95 sekunder, som også er ny verdensrekord for sesongen.

Spanjolen Mahamed Katir ble nummer to (3:28,89), mens amerikanske Jared Nuguse ble nummer tre med ny nordamerikansk rekord (3:29,02).

Diamond League-rekorden ble satt av Norges Kashtens Varholm, som fullførte 400m hekk på 46,52 sekunder, og satte også verdens raskeste løp for sesongen.

Diamond League-rekorden ble også brutt i kvinnenes 4x400m stafett, med det britiske laget til Keris Macaulay, Ama Pippi, Lavie Nielsen og Nicole Kendall som kom i mål på tre minutter og 28,38 sekunder.

Etiopiske Birke Hailom feiret suksess i milløpet, som satte ny verdensrekord for U-20, konkurranserekord og verdensrekord på fire minutter og 17,13 sekunder.

Den heftigste kampen fant sted på 5000 m løpet, hvor kun en fotofinish avgjorde vinneren, da begge utøverne oppnådde personlig rekord, konkurranserekord og verdens beste sesongresultat på 12min 41,73 sekunder. Den etiopiske løperen Yomif Kejelcha vant, mens ugandiske Jacob Kiplimo ble nummer to.

På 400m-distansen med hekk oppnådde Femke Bola fra Nederland ny konkurranserekord og sesongens beste resultat i verden – 52,30 sekunder.

Kenyanske Beatrice Chebeta gjorde det samme på 3000 meter, og satte en ny personlig rekord på åtte minutter 25,01 sekunder, og var den eneste kenyanske kvinnen som sto på pallen. Andre Liliana Kasaita Rengeruk (8:25,90), tredje Margaret Chelimo Kipkemboi (8:26,14).

På 100m ble verdens sesongbeste seier, samt løpsrekorden på 10,75 sekunder, vunnet av den ivorianske sprinteren Marie-José Tallou.

Andre med en personlig rekord på 10,92 sekunder var den bahamanske løperen Antonika Stracken, mens jamaicanske Cherika Jackson, de britiske utøverne Dina Esher-Smith og Darryl Neath også løp 11 sekunder raskere, og fullførte distansen to hundredeler av et sekund, raskere enn 11 sekunder.

Armands Duplantis fra Sverige vant stavspranget, og klarte stanga på seks meter og én centimeter. Tre hopp til 6,12 meters høyde ble mislykket, men andreplassen ble vunnet av Kristofer Nilsen med 5,91 meter.

Venezuelas Julimara Rojas vant trippelhoppet med et hopp på 14,91 meter, og etterlot Cubas Leyanis Perez Hernandez med en ny personlig rekord på 14,87 meter og Ukrainas Marina Beh-Romanchuk med 14,75 meter.

På 200m-distansen vant amerikanske Erijon Knighton med ny konkurranserekord på 19,77m, og på 400m – DĀRs Vaide van Niekerk – 44,38s.

I lengdehopp vant sveitseren Zimon Ehammer med 8,32 meter, og slo amerikaneren Marky Dandy med seks centimeter og grekeren Miltiadis Tentoglu med 11 centimeter.

Denne sesongen skal det avholdes 15 runder i Diamond League, med siste runde i midten av september i den amerikanske byen Eugene.